Kina: Američki veto paralizuje Vijeće sigurnosti UN-a - Balkan Times

Kina: Američki veto paralizuje Vijeće sigurnosti UN-a

U Sarajevu je danas pod presjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 40. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kina je kritikovala Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog uloge Washingtona u bliskoistočnim sukobima, dodajući da je njihov veto paralizovao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN).

Kina: Američki veto paralizuje Vijeće sigurnosti UN-a- Ministarstvo vanjskih poslova Kine pozvalo je kasno u utorak na potpuni prekid vatre Izraela u Palestini.

“Ono što SAD čini usred palestinsko-izraelskog sukoba duboko je razočaravajuće. Jesu li to ljudska prava koja SAD promoviše kada palestinski narod pati ili je to izgovor da služi američkim interesima?”, poručio je na Twitteru glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian. Američki veto

Lijian je prije toga na konferenciji za medije rekao je da je SAD, umjesto poduzimanja proaktivnih mjera za sprečavanje palestinsko-izraelskog sukoba, spreman da potakne napetost. Američki veto

“SAD je bez presedana izolovan u Vijeću sigurnosti i stoji na suprotnoj strani savjesti i morala čovječanstva”, rekao je.

Osvrnuvši se na odluku SAD-a da još jednom spriječi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da uputi zajedničku izjavu u vezi s izraelsko-palestinskom krizom, Lijian je kazao da je “međunarodna zajednica duboko uznemirena” zbog odnosa Washingtona prema palestinsko-izraelskom sukobu.

“Zašto je SAD bio tako bezosjećajan prema ljudskim pravima palestinskog naroda, dok neprestano govore o poštivanju ljudskih prava muslimana?”, pitao je. Američki veto

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova skeptičan je po pitanju navoda da američki predsjednik Joe Biden podržava prekid vatre u izraelsko-palestinskoj krizi.

Kina, kao zemlja koja predsjedava VSUN-om u maju, i privremene članice Norveška i Tunis pokrenuli su novu inicijativu za zajednički korak nakon trećeg sastanka Vijeća sigurnosti.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.