Kina: Američka demokratija je oružje za masovno uništenje - Balkan Times

Kina: Američka demokratija je oružje za masovno uništenje

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog samita za demokratiju, koji je orgianizirao SAD kako bi ojačao istomišljenike u suočenju s autokratskim režimima.

Kina: Američka demokratija je oružje za masovno uništenje – Kina je u subotu američku demokratiju nazvala “oružjem za masovno uništenje”, nakon samita za demokratiju koji je SAD organizirao kako bi ojačao istomišljenike u suočenju s autokratskim režimima.

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog samita – zajedno sa zemljama među kojima su Rusija i Mađarska – i ljutito je odgovorila optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da izaziva ideološke podjele iz doba hladnog rata, prenosi Hina.

“‘Demokratija’ je odavno ‘oružje za masovno uništenje’ koje SAD koristi za upletanje u druge države”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u online saopćenju, koje je također optužilo SAD da su “potaknule ‘obojene revolucije'” u inostranstvu.

Ministarstvo je također tvrdilo da je samit organizirao SAD kako bi “povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizirao i naoružavao demokratiju… (i) poticao podjele i sukobe”.

Umjesto toga, Peking je obećao da će se “odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokratija”.

Uoči samita, Kina je pojačala propagandni napad kritizirajući američku demokratiju kao korumpiranu i neuspješnu.

Umjesto toga, iznijela je vlastitu verziju “pučke demokratije” u bijeloj knjizi objavljenoj prošle sedmice čiji je cilj ojačati legitimitet sve autoritarnije vladajuće Komunističke partije pod predsjednikom Xi Jinpingom.
Rast napetosti

Iako je SAD u više navrata nijekao da će biti još jednog hladnog rata s Kinom, napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije zadnjih su godina porasle zbog više pitanja, među kojima su trgovina, tehnološko natjecanje, ljudska prava, Xinjiang i Tajvan.

Američko ministarstvo finansija u petak je sankcioniralo dvojicu visokih kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiangu i stavilo kinesku kompaniju za nadzor umjetne inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja cilja na ujgursku manjinu.

Tajvan, demokratski samoupravni otok na koji pravo polaže Kina, pozvan je na američki samit u jasnom preziru prema svom većem susjedu.

No, usred Bidenova samita Peking je dobio poticaj kada je Nikaragva odustala od prethodnog diplomatskog saveza s Tajvanom, rekavši da priznaje samo Kinu.

Ta objava ostavlja Tajvan sa samo 14 diplomatskih saveznika. Kao odgovor, američki State Department pozvao je “sve zemlje koje poštuju demokratske institucije” da “prošire angažman” s otokom.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.