Kabul bi mogao pasti za 90 dana - Balkan Times

Kabul bi mogao pasti za 90 dana

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti za manje od šest mjeseci.

Kabul bi mogao pasti za 90 dana – Talibani bi mogli izolirati Kabul za mjesec dana, a osvojiti ga za 90, rekao je u srijedu američki odbrambeni dužnosnik Reutersu, pozivajući se na obavještajnu procjenu.

Talibani su za šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike.

Talibani sada kontroliraju 65 posto afganistanske teritorije, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak evropski dužnosnik.

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti za manje od šest mjeseci, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iznenađujući napredak talibana
Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je nova procjena donesena nakon što su talibani iznenađujućom brzinom osvojili velike dijelove Afganistana.

“No, to nije konačan zaključak”, kazao je, naglasivši kako afganistanske snage imaju šanse zaustaviti talibanski prodor.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon više od 20 godina, kazavši da afganistanska vojska ima puno više vojnika od talibana te da se treba željeti boriti.

SAD je povukao sve vojnike iz Afganistana, osim onih koji štite američku ambasadu i aerodrom u Kabulu. Tamošnja vojna misija službeno završava 31. augusta.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.