Josep Borrell traži evropske snage za brzu reakciju - Balkan Times

Josep Borrell traži evropske snage za brzu reakciju

Visoki predstavnik Evropske unije se zauzeo za stvaranje snaga od od 5.000 vojnika, koje bi zamijenile borbene grupe, uspostavljene 2007. godine, ali koje nikada nisu korištene.

Josep Borrell traži evropske snage za brzu reakciju – Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u četvrtak da situacija u Afganistanu pokazuje da EU mora imati zajedničke odbrambene snage i da može poslužiti kao katalizator za stvaranje evropskih snaga sposobnih brzo reagirati.

“Ponekad se događaju stvari koje služe kao historijski katalizator, koje dovode do proboja te mislim da je stanje u Afganistanu jedan od tih slučajeva”, kazao je on na Brdu kod Kranja, uoči početka dvodnevnog neformalnog sastanka ministara odbrane država članica EU-a, prenosi Hina.

Borrell se zauzeo za stvaranje snaga za brzu reakciju od 5.000 vojnika, koje bi zamijenile borbene grupe, uspostavljene 2007. godine, ali koje nikada nisu korištene.
Ne žure s priznanjem talibana

“Stanje u Afganistanu pokazuje da nikada nije bilo veće potrebe za snažnijom evropskom odbranom”, istaknuo je Borrell.

Evropska unija trebat će uspostaviti odnos s talibanima, ali neće žuriti formalno priznati tu grupu za nove čelnike Afganistana, rekao je u srijedu visoki evropski dužnosnik.

Gunnar Wiegand, direktor Evropske komisije za Aziju i Pacifik, kauao je da službeni odnosi mogu početi tek kada talibani ispune seriju uvjeta, uključujući poštivanje ljudskih prava i otvaranje Afganistana za humanitarne organizacije.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.