Jesu li talibani preuzeli kontrolu nad 80 posto Afganistana? - Balkan Times

Jesu li talibani preuzeli kontrolu nad 80 posto Afganistana?

Dr. Saadollah Zarei, stručnjak za pitanja Bliskog istoka je, obraćajući se medijima o nedavnim događajima u Afganistanu, rekao: Postoje neslaganja oko količine teritorija kojeg kontroliraju talibani. Sami talibani tvrde da kontroliraju 80 posto afganistanskog teritorija, ali tu tvrdnju treba ispitati putem izvora koji nisu sami talibani kako bi se utvrdilo koliko je ta tvrdnja istinita.

Jesu li talibani preuzeli kontrolu nad 80 posto Afganistana? – Dr. Saadollah Zarei, stručnjak za pitanja Bliskog istoka je, obraćajući se medijima o nedavnim događajima u Afganistanu, rekao: Postoje neslaganja oko količine teritorija kojeg kontroliraju talibani. Sami talibani tvrde da kontroliraju 80 posto afganistanskog teritorija, ali tu tvrdnju treba ispitati putem izvora koji nisu sami talibani kako bi se utvrdilo koliko je ta tvrdnja istinita.

On je dodao: Druga je stvar činjenica da su talibani tokom posljednjih 10 godina postepeno stekli pristup dijelovima Afganistana i područjima koje nastanjuju Paštuni, ali iz nekih razloga su odbili proglasiti dominaciju i nisu se miješali u imenovanje i postavljanje upravitelja lokalnih okruga, te nisu sprečavali kretanje trupa i vojske na ova područja.

Zarei je naveo: Ali talibani su nedavno, kako bi stvorili stravu u Afganistanu i kako bi mogli preuzeti kontrolu nad područjima izvan svoje dominacije, upravo u tim područjima u kojima su se nalazili prije ali nisu proglasili svoju dominaciju, sada je objavili. nad 80 posto Afganistana

Ovaj politički analitičar je rekao: Ono što je ovdje vrlo važno je činjenica da talibani bez sumnje neće moći dominirati Afganistanom bez unutarnjeg konsenzusa i ponovno formirati vladu. Talibanima je sada potreban konsenzus unutar Afganistana između njihovih snaga i drugih frakcija, a pregovori moraju biti sporazumni.

On je naglasio: Da li su talibani spremni da u jednom zajedničkom procesu s drugim grupama preuzmu vlast u Afganistanu? Ako je odgovor pozitivan, zašto su se do sada suzdržavalili od toga? Ako je negativan, talibani neće moći samostalno stvoriti vladu.

Ovaj analitičar bliskoistočnih pitanja tvrdi: Trenutno o pitanju ponovnog dolaska talibana na vlast u Afganistanu postoje posebna gledišta u susjednim zemljama. Iran, Indija, Kina, Tadžikistan, Rusija i Pakistan, svi imaju svoja gledišta, a malo je vjerojatno da će talibani uspjeti formirati vladu bez da ih uzmu u obzir.

Ukazao je na to da će Amerikanci, poput ostalih pitanja, o napuštanju jedne zemlje zauzeti kontradiktorne stavove. Ta je kontradikcija u stavovima također posljedica ograničenja s kojima se Sjedinjene Države suočavaju. Naprimjer, ako jedna osoba ne bude imala nikakvih ograničenja, iznosit će svoje vlastite riječi bez straha, ali kad ne bude mogla vladati situacijom, jedan dan će govoriti o odlasku, a jedan dan o ostanku, jedan dan o smanjivanju snaga, a drugi dan o konsolidaciji svojih snaga. Stoga su Amerikanci suočeni s neizvjesnom situacijom u Afganistanu. nad 80 posto Afganistana

S druge strane, ako su Amerikanci zbog nekih događaja bili prisiljeni održati nekoliko rundi pregovora s talibanima u Dohi, prirodno će se u narednim danima suočiti s više problema, a zbog toga je danas antiamerička ideologija ušla u sve religije i umove afganistanskog naroda. Po mom mišljenju, pred Amerikancima je samo jedna opcija, a to je da drastično smanje snage i dovedu snage na simboličnu granicu.

Zarei je dodao: Očigledno je da talibani provode psihološke operacije i propagandni rad kako bi ovo pitanje učinili prihvatljivim za cijeli Afganistan. Treba vidjeti razvoj događaja u narednim danima kako bismo stekli jasnije gledište.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.