Jemen: Oko 14.000 žena i djece žrtava u 8 godina agresije

Jemen: Oko 14.000 žena i djece žrtava u 8 godina agresije

U izvještaju koji je objavio Entesaf navodi se da se jemenska djeca i žene ubijaju i da se njihova prava i dalje krše kao rezultat saudijske agresije i nametnute opsade.

Jemen: Oko 14.000 žena i djece žrtava u 8 godina agresije –  Međunarodnog dana ljudskih prava, Entesaf organizacija za prava žena i djece izvijestila je da je broj djece i žena žrtava američko-saudijske agresije u osam godina premašio 13.437.

“Jemenska djeca i žene su ubijena i njihova prava su oduzeta kao rezultat agresije i opsade pod međunarodnim pokrićem, jer su svi zakoni i povelje koje su narodi pokrenuli pali u Jemenu”, naznačio je Entesaf.

“Ujedinjene nacije više nisu igrale nikakvu ulogu u očuvanju čak ni malog dijela prava žena i djece u Jemenu”, smatra ta organizacija za ljudska prava.

Prema podacima Entesafa, od posljedica agresije ubijeno je 2.436 žena i 3.876 djece, dok su 2.862 žene i 4.263 djece povrijeđene.

Istaknuto je da je broj raseljenih Jemenaca do kraja avgusta 2022. porastao na 5.159.560, uključujući 740.122 porodica. Statistika pokazuje da polovinu raseljenih čine žene, od kojih je 27% mlađe od 18 godina.

U izvještaju se objašnjava da „uz nedostatak normlanih uslova skloništa, raseljene žene i djevojčice najviše pate zbog nedostatka privatnosti i prijetnji njihovoj sigurnosti što ih čini ranjivijim na nasilje i zlostavljanje.”

Dodaje se da jednu od svake tri raseljene porodice vode žene, a djevojčice koje izdržavaju 21% ovih porodica su mlađe od 18 godina.

60.000 žena je izgubilo muževe, a broj porodica na čijem su čelu žene na nivou Jemena dostigao je 417.000 porodica, pokazao je izvještaj UN-a.

U izvještaju Entesaf-a je istaknuto da je saudijska koalicija počinila 695 prekršaja na zapadnoj obali, uključujući 132 zločina silovanja i 56 zločina otmice, dok je u Adenu počinjeno 443 zločina silovanja.

Jemen: Oko 14.000 žena i djece žrtava 8 godina agresije
2.400.000 jemenske djece lišeno obrazovanja
Što se tiče obrazovanja, organizacija navodi da oko 6,1 milion učenika i učenica pati od kolapsa obrazovnog sistema, a oko 3.500 škola je ili uništeno ili oštećeno, uz napomenu da je 2.400.000 djece lišeno obrazovanja, dok je broj djece koja se suočavaju s prekidom u obrazovanju može porasti na šest miliona.

Na drugom mjestu, u izvještaju se objašnjava da je agresija lišila žene prava na obrazovanje kao rezultat ciljanja na obrazovne objekte, uvođenja ekonomske blokade i neisplate plata, ostavljajući 31% jemenskih djevojaka bez obrazovanja.

6.000 ljudi je invalidno kao rezultat oružanih neprijateljstava
Kako se navodi u saopštenju, broj osoba sa invaliditetom porastao je sa 3 miliona prije agresije na 4,5 miliona u posljednje vrijeme, a od početka agresije broj invalida je oko 6.000 osoba, među kojima je oko 5.559 djece.

Od stupanja na snagu primirja 2. aprila pogođeno je 4.000 civila, uključujući 131 dijete, od kojih je 25 ubijeno i 26 žena, od kojih su četiri poginule od mina i kasetnih bombi.

Entesaf je ukazao na ekspanziju fenomena dječijeg rada tokom rata “za više od četiri puta nego što je bio prije”, ističući da je 1,4 miliona djece koja rade uskraćena za svoja najosnovnija prava, a oko 34,3% jemenske djece između 5 i 17 godina radi .

Svaki dan umre više od 80 novorođenčadi
Što se tiče zdravstva, u izvještaju se ističe da javnim i privatnim bolnicama širom Jemena prijeti zatvaranje u narednih nekoliko dana zbog blokade koju je uvela saudijska koalicija i zadržavanja brodova s naftnim derivatima.

“Blokada je dovela do povećanja stope neuhranjenosti, jer više od 2,3 miliona djece mlađe od pet godina pati od neuhranjenosti, a 632.000 djece pati od teške akutne nauhranjenosti koja ugrožava njihove živote tokom tekuće godine”, objašnjava se u izvještaju i dodaje da više od 1,5 miliona trudnica i dojilja pati od neuhranjenosti, od čega je 650.495 žena umjereno neuhranjeno.

Prema Entesafu, dok jedna žena i šest novorođenčadi umiru svaka dva sata zbog komplikacija tokom trudnoće ili porođaja, broj žena koje mogu izgubiti život tokom istih slučajeva procjenjuje se na otprilike 17.000.

U izvještaju je objašnjeno da oko 70% akušerskih lijekova nije dostupno u Jemenu zbog blokade Saudijske koalicije, ističući da više od 80 novorođenčadi umire svaki dan zbog međunarodno zabranjenog oružja koje se koristi.

Također je napomenuto da je to jedan od razloga velikog broja nedonoščadi, jer se svake godine 39% novorođenčadi rodi prijevremeno.

“Više od 5.000 pacijenata sa zatajenjem bubrega je u opasnosti od smrti, dok je broj oboljelih od raka dostigao 35.000, uključujući više od 1.000 djece”, upozorava se u izvještaju.

Entesaf je američko-saudijsku koaliciju smatrao “odgovornom za sve zločine i kršenja protiv civila, posebno žena i djece, u periodu od osam godina”, pozivajući međunarodnu zajednicu, međunarodne organizacije i humanitarna tijela da “snose pravnu i humanitarnu odgovornost za kršenja i gnusni masakre koji se dešavaju nad civilima.”

Organizacija je također pozvala “slobodne ljude svijeta da preduzmu efikasnu i pozitivnu akciju kako bi zaustavili agresiju i zaštitili civile, da formiraju nezavisnu međunarodnu komisiju koja će istražiti sve zločine počinjene nad narodom Jemena i da pozove na odgovornost sve one koji su umiješani u njima.”

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.