Je li pismo američkog sekretara kraj sna o velikoj Bidenovoj intervenciji u BiH - Balkan Times

Je li pismo američkog sekretara kraj sna o velikoj Bidenovoj intervenciji u BiH

Nakon izbora Joea Bidena za novog američkog predsjednika u Bosni i Hercegovini nabujale su nade da dolazi nova era i za našu zemlju, odnosno da se može očekivati veća i konkretnija akcija SAD-a. Ipak, sada je upitno koliko je to realno očekivati s obzirom na sadržaj pisma Antonyja Blinkena.

Je li pismo američkog sekretara kraj sna o velikoj Bidenovoj intervenciji u BiH- Nakon izbora Joea Bidena za novog američkog predsjednika u Bosni i Hercegovini nabujale su nade da dolazi nova era i za našu zemlju, odnosno da se može očekivati veća i konkretnija akcija SAD-a. Ipak, sada je upitno koliko je to realno očekivati s obzirom na sadržaj pisma Antonyja Blinkena.

Vjerovalo se da će se Biden angažirati na uklanjanju prepreka za napredak naše zemlje na euroatlantskom putu, kažnjavanju onih koji se zalažu za podjelu zemlje i da će pomoći ekonomskom napretku.

Nade smo zasnivali na činjenici da je Biden dobar poznavalac prilika u BiH te da je prijatelj naše zemlje. Osim toga, mnoge probosanske snage ohrabrilo je to što je Biden zauzeo mnogo oštriji stav prema ruskom lideru Vladimiru Putinu, koji je zaštitnik Milorada Dodika.

Očekivanja su se kretala u rasponu od realnih nada u pojačan politički angažman SAD-a, pa sve do radikalnih opcija koje su išle čak do prizivanja vojne intervencije američke vojske u našoj zemlji.

Washington otkrio karte

No, pismo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Predsjedništvu BiH, koje je jučer stiglo, prvi put je dalo jasne smjernice kakva će biti američka politika u narednom periodu. Ključna stvar koja se može iščitati iz pisma prvog Bidenovog čovjeka za vanjsku politku jeste da Biden ne planira nikakvu veliku, kolosalnu intervenciju u BiH.

“Znam da u BiH postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje umjesto na urgentnost, uključujući one koji vjeruju da Sjedinjene Države i naši evropski partneri pripremaju ‘Dejton 2’ da bi fundamentalno promijenili dogovor o raspodjeli moći u Dejtonskom sporazumu. Vidjeli smo da su raniji pokušaji reformi propali u Bosni i Hercegovini, jer se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom”, napisao je Blinken.

Time je jasno odbacio mogućnost održavanja ne samo neke velike konferencije o našoj zemlji, već čak bilo kakvih velikih, naglih promjena u BiH.

Dodao je da Sjedinjene Države vjeruju da se “trebamo fokusirati na ograničene, ali značajne” ustavne, izborne, ekonomske reforme i one koje se tiču vladavine zakona.

Cilj tih reformi je da se “osiguraju prava svakog građanina u izbornom procesu, unaprijedi integritet pravosuđa, smanji obim korupcije, pojača ekonomski oporavak i počne vraćati povjerenje građana”.

Dakle, Sjedinjene Američke Države hoće biti angažirane u BiH, ali će prvenstveno biti usmjerene na ciljane, ograničene reforme i napredak “korak po korak”.

Blinken je dodao da je ovo ostvariv cilj i zahtijeva samo političku volju da se istraje na kompromisu. Dodao je da će SAD biti partner u ovom procesu, a da je odgovornost na bh. liderima.

Promjene moraju doći iznutra

Ovo može zvučati kao klišeizirana rečenica, što inače i jeste, ali u ovom slučaju je veoma važna, jer pokazuje, još jednom, da Washington neće poduzimati nikakvu veliku inicijativu, već će biti podrška domaćim liderima te će tražiti da se o svim rješenjima usaglase sve strane.

Dakle, san o kolosalnom, političkom ili vojnom angažmanu Joea Bidena u našoj zemlji, koji bi označio neku veliku prekrenicu i preko noći BiH učinio funkcionalnom državom, možemo zaboraviti.

Treba se što prije prilagoditi onome što zaista hoće biti američka politika u BiH. SAD ostaje partner našoj zemlji, koji je spreman da pomogne u svim oblastima, ali tek onda kada mi sami, odnosno naši političari ponude dobra rješenja i nađu kompromis za naše probleme.

Promjene neće stići izvana, već mogu doći samo iznutra.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.