JASMIN JE SA 19 GODINA OTIŠAO DA RATUJE ZA ISIL - Balkan Times

JASMIN JE SA 19 GODINA OTIŠAO DA RATUJE ZA ISIL

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je danas krivim za terorizam državljanina te zemlje Jasmina Keserovića i nepravosnažno ga osudio na šest godina zatvora

JASMIN JE SA 19 GODINA OTIŠAO DA RATUJE ZA ISIL- Sud Bosne i Hercegovine proglasio je danas krivim za terorizam državljanina te zemlje Jasmina Keserovića i nepravosnažno ga osudio na šest godina zatvora.

Sud je ocijenio kako je tokom suđenja dokazano da je Keserović bio pripadnik jedinica koje su ratovale za terorističku Islamsku državu te kako je javno podsticao na teroristička djelovanja.

Pozivao je na ubijanje kršćana

Keserović je u Siriju otišao kad je imao samo 19 godina, a postao je poznat nakon što se pojavio u propagandnim snimkama u kojima je tzv. Islamska država pozivala na ubistva kršćana i “njihovih sluga”.

Ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar i nožem. Nemojte da pravite razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni nisu pravili razliku između civila i vojnika Islamske države – izjava je iz jednog snimka koju je tužilaštvo koristilo kao dokazni materijal tokom suđenja Keseroviću.

Odbrana je pokušavala da ospori autentičnost te snimke koja je postala jedan od ključnih dokaza, ali sudsko je vijeće te prigovore odbacilo kao neosnovane.

Keserović je u BiH deportovan u decembru 2019., zajedno s Milaremom Berbićem, Emirom Ališićem, Senadom Kasupovićem i Hamzom Labidijem, koji su također zarobljeni kao pripadnici islamističkih jedinica koje su ratovale na području Sirije i Iraka. Svi su optuženi za terorizam.

Prema procjenama sigurnosnih agencija u BiH, iz te je zemlje u Siriju i Irak otišlo najmanje 180 muškaraca koji su se borili u redovima islamističkih terorista.ISIL

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.