Jačanje partnerstva Sjedinjenih Država i Tajlanda - Balkan Times

Jačanje partnerstva Sjedinjenih Država i Tajlanda

Jačanje partnerstva Sjedinjenih Država i Tajlanda-

Tajland i Sjedinjene Države su dugogodišnji vojni saveznici, ali su njihovi odnosi donekle zahladili nakon državnog udara 2014. koji je doveo Prayuth Chan-ocha na vlast. Dvije zemlje su bile bliski saveznici tokom Vijetnamskog rata, a 2003. godine Washington je Tajland označio kao glavnog saveznika izvan NATO-a.

Pentagon je u saopćenju naveo da je sastanak u ponedjeljak važan korak u razvoju američko-tajlandskih odnosa, posebno kada se govori o njihovoj vojnoj saradnji.

Kina je napravila značajne diplomatske, ekonomske i sigurnosne prodore u Tajland otkako je Prayuth došao na vlast 2014. Austinova prva posjeta ovoj zemlji u svojstvu ministra odbrane, naširoko se smatra dijelom nastojanja da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine u regiji.

Kina je u protekloj deceniji pokušavala da proširi svoje saveze u jugoistočnoj Aziji kroz inicijative za pomoć i investicije, uključujući svoje projekte “Pojas i put” i korištenje svoje mornarice za polaganje prava na sporna područja Južnog kineskog mora.

Tenzije između SAD-a i Kine značajno su eskalirale, posebno oko pitanja Tajvana i Južnog kineskog mora.

U govoru u subotu na sigurnosnom samitu u Singapuru, Austin je optužio Kinu da prijeti da će ugroziti sigurnost i prosperitet regije kroz, kako je rekao, “provokativnu i destabilizirajuću vojnu aktivnost u blizini Tajvana”.

Šef Pentagona je rekao da se Washingtonova “neuporediva mreža saveza i partnerstava samo produbila” u protekloj godini.

U maju je Bidenova administracija objavila svoj Indo-pacifički ekonomski okvir, ili IPEF, kao dio svoje strategije za region. Posmatran kao sredstvo za suprotstavljanje Kini, okvir uključuje 13 zemalja, ali isključuje Kinu, a ima za cilj učvršćivanje partnerstava u ključnim ekonomskim i trgovinskim pitanjima.

Obraćajući se na sigurnosnom samitu Shangri-La dijaloga, kineski ministar odbrane general Wei Fenghe rekao je da će okvir koji predvode SAD samo dovesti do “sukoba”.

“Za nas je ta strategija pokušaj da se izgradi ekskluzivna mala grupa u ime slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, da se otmu zemlje u našem regionu i cilja jedna određena zemlja”, rekao je general Wei.

General Wei je također optužio Sjedinjene Države da pokušavaju okrenuti zemlje jugoistočne Azije protiv Kine i nastoje proširiti doseg svog utjecaja u regiji “pod maskom multilateralizma”.

Austin i general Wei sastali su se u petak na marginama samita Shangri-La i razgovarali skoro sat vremena. Tajvan je bio jedna od tema razgovora između dvojice šefova odbrane, pri čemu su obje strane čvrsto zastupale svoje suprotstavljene stavove o ostrvu koje je samoupravno.

Uprkos javnom priznanju suvereniteta Kine nad Tajvanom u okviru „politike jedne Kine“, Sjedinjene Države i dalje ostaju najvažnija međunarodna podrška ostrvu i glavni dobavljač oružja, što je izvor stalnih tenzija između Washingtona i Pekinga.

Američki zvaničnici i vojni zapovjednici zabrinuti su da bi Kina mogla biti spremna da uđe u rat zbog Tajvana u narednim godinama, što je general Wei rekao svom američkom kolegi od čega Peking neće bježati ako Tajvan proglasi nezavisnost.

“Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska definitivno neće oklijevati da započne rat bez obzira na cijenu”, rekao je Wei, upozoravajući da svaki pokušaj da se Tajvan iskoristi za obuzdavanje Kine nikada neće prevladati.

Američko zakonodavstvo dozvoljava Washingtonu da ojača vojne sposobnosti Tajvana i eventualno vojno intervenira kako bi odbranio ostrvo ako izbije rat. Predsjednik Joe Biden je nekoliko puta signalizirao da je američka vojska spremna uskočiti ako Kina pokrene napad.

Međutim, Austin je u subotu ustvrdio da Washington ne podržava nezavisni Tajvan. “Naša politika se nije promijenila, ali nažalost izgleda da to ne vrijedi za NRK”, rekao je šef Pentagona, misleći na Narodnu Republiku Kinu.

Kina je ljutito odgovorila na sve veću vojnu i diplomatsku podršku Washingtona Tajvanu, pojačavajući svoju vojnu aktivnost u blizini ostrva.

Tajlanda Tajlanda  Tajlanda  Tajlanda Tajlanda

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.