Izvještaj pokazuje da se Francuska protivi ideji zajedničkog financiranja za NATO - Balkan Times

Izvještaj pokazuje da se Francuska protivi ideji zajedničkog financiranja za NATO

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron 2019. izrazio sumnju u učinkovitost članka 5. Ugovora o NATO-u koji predviđa da je napad na jednu državu članicu “napad na sve njezine članice”.

Izvještaj pokazuje da se Francuska protivi ideji zajedničkog financiranja za NATO – Francuska je očito jasno stavila do znanja da se snažno protivi ideji glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da bi države članice trebale zajednički financirati veći dio rada saveza, izvijestio je Reuters u petak.

Nermin N.

Vijest je citirala neimenovani izvor francuskog ministarstva oružanih snaga koji je rekao da “ako je ideja brutalno povećati doprinos zemalja zajedničkim proračunima i promijeniti filozofiju NATO-a, prelazeći s nacionalne odgovornosti na razrješavanje odgovornosti, odgovor Francuske bit će očito ne.”

Izvor je dodao da za francusku vladu “nije pitanje NATO-a u odnosu na Europu, već NATO-a u odnosu na nacionalnu obranu svake države članice”.

Budući da je Francuska već ispunila NATO-ov cilj da potroši 2 % svog BDP-a na obrambeni proračun saveza, Pariz je i dalje otvoren za saslušanje protuargumenata i detalja koji se odnose na prijedlog Stoltenberga, navodi insider.

STOLTENBERG POZIVA ZA VEĆE IZDVAJANJE SREDSTAVA ZA NATO
Izjave su uslijedile nakon što je šef NATO-a u veljači obećao da će pozvati ministre obrane država članica “da povećaju financiranje NATO-a” za “temeljne aktivnosti odvraćanja i obrane” saveza.

“Sve te vojne sposobnosti pružaju saveznici, a oni koji pružaju te sposobnosti također pokrivaju sve troškove. Moj je prijedlog da NATO treba pokriti neke od tih troškova”, dodao je Stoltenberg.

Inzistirao je da bi “više zajedničkog trošenja” pokazalo “snagu” predanosti država članica da se međusobno brane prema članku 5 Ugovora o NATO-u.

“I to bi pridonijelo pravednijoj podjeli tereta”, naglasio je glavni tajnik NATO-a usred izvještaja da prijedlog predviđa ubrizgavanje oko 20 milijardi dolara u zajedničke proračune tijekom 10 godina.

Reuters je također citirao nekoliko neimenovanih diplomata koji su rekli da se taj prijedlog vidi kao odgovor na dugogodišnje napetosti EU-a sa SAD-om, koji je više puta optužio svoje europske saveznike da nisu dovoljno pridonijeli vlastitoj obrani.

Stoltenbergova ideja nadalje navodno pokušava riješiti prethodno upozorenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o trenutnoj neučinkovitosti NATO-a, koji je formiran 1949. godine kako bi sadržavao navodnu vojnu prijetnju iz tadašnjeg SSSR-a. financiranja za NATO

MACRON TVRDI DA JE NATO ”KLINIČKI MRTAV”
U intervjuu za The Economist 2019. Macron je ustvrdio da je NATO proživljavao “kliničku smrt” zbog nedostatka koordinacije i američke nepredvidljivosti pod tadašnjim POTUS-om Donaldom Trumpom. financiranja za NATO

Francuski predsjednik također je bacio sumnju na učinkovitost članka 5. Ugovora o NATO-u, koji kaže da je “napad na jednu članicu NATO-a napad na sve njegove članice”.  financiranja za NATO

 

“Ne znam, ali što će sutra značiti članak pet?”, rekao je Macron.

Francuska ministrica obrane Florence Parly u to je vrijeme brzo reagirala, tvrdeći da Macron nije mislio na kliničku smrt NATO-a, već je htio jasno staviti do znanja da “nitko ne smije zanemariti krizu kroz koju je savezništvo prolazilo”.

U studenom 2018. Macron je inzistirao na tome da bi EU trebala imati “stvarnu europsku vojsku” neovisnu o SAD-u i NATO-u, kako bi se mogla obraniti od navodnih prijetnji koje dolaze iz Washingtona, Pekinga i Moskve. Nakon što je ideju podržala Merkel, Berlin i Pariz dogovorili su se o stvaranju zajedničkog zrakoplova i borbenog sustava, pozivajući druge europske države da se pridruže projektu. financiranja za NATO

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.