Izvještaj o islamofobnim napadima u Austriji zabrinjavajući - Balkan Times

Izvještaj o islamofobnim napadima u Austriji zabrinjavajući

Izvještaj o islamofobnim napadima u Austriji zabrinjavajući- Prema izvještaju o antimuslimanskom rasizmu iz 2021. koji je objavio Austrijski dokumentacijski i savjetodavni centar za muslimane (Dokustelle Osterreich), većina od 1061 napada dogodila se na digitalnim platformama jer je više društvenih interakcija bilo na internetu zbog ograničenja usljed pandemije COVID-19.

U izvještaju se navodi da su 69 posto izloženih antimuslimanskom rasizmu, verbalnim i fizičkim napadima bile žene, a 26 posto muškarci.

U mnogim incidentima, žene koje su nosile hidžab bile su verbalno uznemiravane, a u nekim slučajevima dešavali su se i fizički napadi.

Dok je 65,4% napada na muslimane izvršeno na internetskim platformama, njih 34,6% dogodilo se na različitim područjima javnog društvenog života.

U izvještaju se također navodi da su muškarci izveli 77 posto rasističkih napada, dok su 22 posto izvele žene.

Izvještaj dalje navodi da su govor mržnje i huškanje prema muslimanima doprinijeli 78,5% ukupnih incidenata.

Dok su uvrede činile 9,1% prijavljenih slučajeva antimuslimanskog rasizma, fizičko oštećenje imovine muslimana činilo je 2,4%.

Oko 4% prijavljenih slučajeva bile su diskriminatorne prakse i rasističko ponašanje prema muslimanima u različitim područjima javnog društvenog života.

Također je objavljeno da drugi rasistički incidenti, uključujući zlostavljanje od strane policije, prijetnje, psihičko nasilje i fizičko uznemiravanje predstavljaju 6,2% ukupnih slučajeva.

Napadi na muslimane brzo su se povećali nakon što je austrijska vlada objavila svoju kontroverznu Nacionalnu kartu islama 2021. i postavila znakove diljem zemlje koji upozoravaju na obližnje džamije koje bi mogle predstavljati prijetnju. Vijeće Evrope tražilo je od Austrije da povuče kontroverznu “islamsku kartu”. Objavljivanje karte neprijateljski je prema muslimanima i potencijalno je kontraproduktivno, stoji u saopštenju evropskog tijela za ljudska prava.

Muslimani diljem Austrije osjećaju se ugroženo objavljivanjem apela i drugih detalja zbog rastuće islamofobije u zemlji, posebno nakon smrtonosnog napada u Beču u novembru 2020. Islamska vjerska zajednica u Austriji (IGGOE), koja zastupa interese otprilike 800.000 muslimana u Austriji, upozorila je na stigmatizaciju muslimana koji žive u zemlji “kao potencijalnu opasnost za društvo i demokratski pravni poredak u zemlji”.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.