Izraelski lobista smatra da je cionizam propao - Balkan Times

Izraelski lobista smatra da je cionizam propao

Izraelski lobista smatra da je cionizam propao-

Michael Koplow, glavni službenik za politiku Izraelskog političkog foruma sa sjedištem u New Yorku, iznio je ove primjedbe u članku o zakonu o zabrani podizanja palestinskih zastava, iako proizraelska lobistička grupa tvrdi da je posvećena očuvanju budućnosti Izraela kao države Jevreja.

“Ako mahanje zastavom prijeti postojanju Izraela, onda ne samo da je Izrael u daleko većoj nevolji nego što to iko vidi, već to znači i da je sam cionizam propao”, rekao je Koplow.

“Demonstranti koji mašu palestinskim zastavama i ožalošćeni ljudi koji ih ističu na sahranama ne ugrožavaju sigurnost Izraela ni na koji vidljivi način, a drugačije razmišljanje odaje dubok i neopravdani osjećaj nesigurnosti u pogledu trajnosti i legitimiteta Izraela”, dodao je Koplow.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada slika Izraela kao vitalnog američkog saveznika koji se suočava s “egzistencijalnom prijetnjom” počinje da se “razbija ne samo zbog konsenzusa među glavnim grupama za ljudska prava da Izrael čini zločin aparthejda”.
I sam je proizraelski lobista osudio dvostruke standarde koje primjenjuje izraelski režim, koji je odobrio takozvani Marš zastave, dok je podizanje palestinskih zastava smatrao huškanjem i prijetnjom po Izrael.

“Posebno je ironičan izraelski stav da marširanje kroz Stari grad sa izraelskim zastavama nije ništa drugo nego demonstracija legitimnog izraelskog ponosa i ne bi se trebalo tumačiti ni na koji način kao huškanje ili prijetnja Palestincima, dok istovremeno vrijeme insistirajući na više frontova da su palestinske zastave same po sebi nelegitimne i da ih treba tumačiti kao huškanje i prijetnje Izraelcima.”

Marš zastava

Takozvani Marš zastave,koji se obilježava svake godine je ustvari marširanje doseljenika ekstremista srcem glavne palestinske prometnice u starom gradu Istočnog al-Qudsa prilikom kojeg mašu izraelskim zastavama i uzvikuju provokativne slogane.

To obilježava sjećanje na izraelsku okupaciju istočnog al-Qudsa 1967. godine, koji Palestinci žele kao glavni grad svoje buduće države. Parada je povezana s nasiljem nad Palestincima i “prikazom huškanja, jevrejske dominacije i rasizma”, prema izraelskoj nevladinoj organizaciji Ir Amim.

Na ovogodišnjem maršu navodno je učestvovalo oko 25.000 doseljenika, koje su pratile i štitile izraelske oružane snage.
Koplow je tvrdio da je Izrael trebao biti “manje osjetljiv” na isticanje palestinskih zastava, s obzirom na “strukturalnu neravnotežu” između Palestine i Izraela, koji, kako je rekao, ima “najmoćniju vojsku na Bliskom istoku”.

“Činjenica postojanja Izraela i snage Izraela – ne samo u odnosu na Palestince, već u apsolutnom smislu – nije značajno umanjila nesigurnost Izraelaca, a palestinske zastave se još uvijek u mnogim slučajevima tretiraju kao fizičke prijetnje koje na neki način imaju sposobnost da uguše cionizam ili postojanje Izraela.”

The Middle East Monitor je, međutim, primijetio da Koplow nije spomenuo da je izraelski zakon “dio tekućeg pokušaja kriminaliziranja izraza palestinske nacionalnosti i simbola njihovog identiteta”.

Izraelski premijer Naftali Bennett je u petak takođe priznao da je režim u Tel Avivu na ivici kolapsa, jer se “suočava sa pravim testom”.

‘Izraelske kalkulacije potpuno pogrešne’

Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost (SNSC), rekao je putem Twittera da izraelsko priznanje neposrednog kolapsa izraelskog režima dokazuje da se otpor kreće u “pravom smjeru”.

Visoki zvaničnik je dodao da su izraelski”proračuni bili pogrešni” još od samog formiranja režima.
Osvrćući se na prijetnje Izraela Iranu, napomenuo je da su one samo iz straha od osovine otpora.

“Od kada je svijet postao zaražen virusom cionizma, pa do danas, kada prijete Iranu zbog straha od otpora, njihove računice su pogrešne”, napisao je Shamkani.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.