Izraelski isljednici muče zatvorene Palestince - Balkan Times

Izraelski isljednici muče zatvorene Palestince

Pravni zastupnici zatvorenih Palestinaca navode kako su zatvorenicima uskraćeni hrana, san i potrebna medicinska pomoć.

Izraelski isljednici muče zatvorene Palestince – Dva od četiri ponovo uhapšena palestinska politička zatvorenika su kazali svojim advokatima kako su podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju i mučenju koje vrše izraelski isljednici, a to su im rekli na prvom sastanku od prošlosedmičnog privođenja.

Advokati Khaled i Ruslan Mahajneh iz odbrambenog tima Komisije za pitanja zatvorenika Palestinske administracije (PA) razgovarali su odvojeno sa Mohammedom i Mahmoudom al-Ardahom u srijedu nakon što su izraelske obavještajne službe ukinule zabranu pristupa advokata zatvorenicima pet dana nakon što su ponovo privedeni.

Khaled Mahajneh je dao emotivan intervju za palestinsku TV nakon što je napustio Pritvorni centar gdje je razgovarao sa klijentom Mohammedom al-Ardahom koji je rekao da mu ne daju jesti, spavati niti pristup ljekaru dok traju intenzivne runde ispitivanja.

„Mohammed je doživio i još doživljava veoma težak put mučenja. Kada su ga uhapsili, Mohammed je odveden u ispitni centar Nazareth gdje su ga jako ružno ispitivali“, navodi Khaled.

„Bilo je dvadesetak obavještajnih isljednika u veoma maloj sobi koji su mu skinuli svu odjeću, uključujući i donje rublje, te natjerali ga da bude nag nekoliko sati. Potom su mu dali šal da prekrije genitalije, te ga prebacili u isljednički centar Jalama.“

„Posjekotine i ogrebotine“

Advokat dalje navodi kako su izraelske snage pretukle Mohammeda prilikom hapšenja. „Udarali su mu glavom od tlo i sada ima povredu iznad desnog oka. Nije dobio nikakvu ljekarsku pomoć sve do sada. Ima posjekotine i ogrebotine po cijelom tijelu koje je zadobio prilikom pokušaja bijega i tokom potjere izraelskih snaga za njim i Zakarijom Zubaidijem.“

Izraelske snage objavile su kasno u petak kako su ponovo uhapsili Mahmouda Abdullaha al-Ardaha (46) i Yaqouba Mahmouda Qadrija (49) u južnim predgrađima Nazaretha. Zakaria Zubeidi (46) i Mohammed al-Ardah (39) su uhapšeni rano u subotu u palestinskom selu Shibli-Umm al-Ghanam. Četvorka je zatvorena i ispituje se u Jalami.

Oni su dio šestorke (zajedno sa Ayhamom Nayefom Kamanjijem (35) i Munadelom Infaarom (26) za koje se ne zna gdje su) koja je pobjegla iz izraelskog zatvora Gilboa u zoru 6. septembra.

„Neprestana ispitivanja“

Khaled Mahajneh navodi kako je šest izraelski isljednika stajalo iza Mohammeda al-Ardaha, čije su ruke i noge bile u okovima, tokom sastanka. Advokat je rekao kako je nekoliko puta tražio uklanjanje okova, barem sa ruku Mohammeda, ali to nije urađeno.

Kako navodi Khaled, Mohammed nije dobio hranu četiri dana od hapšenja i nije spavao više od 10 sati ukupno zbog
neprestanog ispistivanja.

„Od subote ga neprestano ispituju… Ispituju ga kasno navečer i rano ujutro. Ne vidi ni sunce, ni svjetlo, ne osjeti vjetar. Kada sam ga vidio, pitao me da li je podne – nije znao da je ponoć.“

Advokat dalje govori kako Mohammeda drže u ćeliji „koja nije veća od dva sa jedan metar“, živi „pod 24-satnom prismotrom“, te kako ga „svaki dan ispituje 10 policajaca“.

U drugom intervjuu, advokat Ruslan Mahajneh, koji se iste noći susreo sa Mahmoudom al-Ardahom, kazao je kako je zatvorenik rekao kako ga stalno ispituju.

U saopćenju Komisije PA se navodi kako je advokat Avigdor Feldman u srijedu razgovarao sa Zakarijem Zubaidijem.

„Ustanovljeno je kako je zatvorenik Zubaidi tučen i zlostavljan tokom hapšenja zajedno sa zatvorenikom Mohammedom al-Ardahom, te kako mu je tom prilikom slomljena vilica i dva rebra“, navode iz Komisije, te dodaju:

„Prebačen je u izraelsku bolnicu gdje su mu dali sredstva protiv bolova nakon hapšenja… Na cijelom tijelu ima modrice i ogrebotine koje je dobio tokom zlostavljanja i udaranja.“

Iako je izraelski Vrhovni sud zabranio korištenje torture 1999. godine, isljednici, naročito iz obavještajnih službi, ne prestaju koristiti nasilje nad palestinskim zatvorenicima, a to sudovi retroaktivno sankcioniraju. Četiri zatvorenika ispituju izraelske obavještajne službe u saradnji sa jedinicom policije Lahav 442 i advokati kažu kako bi to moglo trajati do 45 dana.

Zatvorenici su se u subotu pojedinačno pojavili na izraelskom sudu u Nazarethu koji je odlučio produžiti njihov pritvor do 19. septembra kako bi se „kompletirala istraga“.

Sudski procesi

Tokom saslušanja na sudu u subotu, kako navodi Komisija PA-a, nekoliko početnih optužbi je izneseno protiv četvorke: „Bijeg, pomaganje i saradnja u bijegu, zavjera za vršenje napada i članstvo u neprijateljskoj organizaciji, te pružane pomoći istoj“.

Khaled Mahajneh je za Al Jazeeru rekao nakon saslušanja da su vlasti odbile dati informacije o optužbi „zavjera za počinjenje napada“, tvrdeći kako je taj dokument tajna.

U intervjuu za palestinsku TV, Khaled je kazao kako Mohammed al-Ardah „u potpunosti odbacuje optužbe koje na njegov teret stavljaju obavještajci“. Mohammed je navodno rekao Khaledu kako je „mogao mnogo toga uraditi tokom pet dana“ koliko je bio slobodan, ali je „tražio slobodu i tražio da prošeta ulicama Palestine okupirane 1948. godine“.

Prema međunarodnom zakonu, ratni zatvorenik koji pobjegne iz zatvora „podliježe samo disciplinarnoj kazni“, što znači da mu se ne mogu dodavati godine na prvobitnu presudu, pa čak i da ponovi pokušaj bijega.

U ranijim slučajevima bijega Palestinaca iz izraelskih zatvora, a koji su ponovo uhapšeni, bilježene su kaznene mjere, poput dugih perioda u samici, no kazne im nisu produžavane, navozičkom i psihičkom zlostavljanju i mučenju koje vrše izraelski isljednici, a to su im rekli na prvom sastanku od prošlosedmičnog privođenja.de advokati.

Većina Palestinaca zatvorene u izraelskim zatvorima, kojih je 4.650 (od čega 200 djece i 520 administrativnih pritvorenika bez suđenja ili optužbi), smatra političkim zatvorenicima koji su iza rešetaka zbog izraelske vojne okupaciji ili otpora istoj.

Prije bijega iz zatvora, četvorica od šest zatvorenika su služila kazne doživotnog zatvora, dok su dvojica bila u pritvoru gdje su čekali vojni sud.

Četvorka osuđenih je uhapšena između 1996. i 2006. i osuđeni su za napade na izraelske vojne i civilne mete. Pet bjegunaca su povezani sa grupom Palestinski islamski džihad, a preostali je viši član oružanog ogranka Fataha, palestinske grupe koja dominira u PA.

Nakon što su zatvorenici pobjegli kroz tunel koji je izašao nekoliko metara dalje od zatvorskog zida, izraelske snage pokrenule su ogromnu potjeru da ih nađu i tom prilikom su im uhapsili i neke članove porodica.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.