Izraelske snage ubile su Palestinca, kažu u ministarstvu zdravlja, a druge ranile u erupciji sukoba u Nablusu - Balkan Times

Izraelske snage ubile su Palestinca, kažu u ministarstvu zdravlja, a druge ranile u erupciji sukoba u Nablusu

Palestinac je poginuo, a mnogi su povrijeđeni nakon što su izraelske trupe otvorile vatru na demonstrante koji su protestovali protiv izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prema palestinskom ministarstvu zdravlja i medicinarima.

Izraelske snage ubile su Palestinca, kažu u ministarstvu zdravlja, a druge ranile u erupciji sukoba u Nablusu – Palestinac je poginuo, a mnogi su povrijeđeni nakon što su izraelske trupe otvorile vatru na demonstrante koji su protestovali protiv izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prema palestinskom ministarstvu zdravlja i medicinarima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je u petak na Facebooku da je umro 38-godišnji muškarac koji je identifikovan kao Muhammad Dwaikat. Ministarstvo je saopštilo da je pogođen bojevom municijom izraelskih trupa.

Dwaikat je prisustvovao protestu protiv izraelskih naselja kada je pogođen, i hitno je prebačen u bolnicu Nablus na liječenje. Na brojnim grafičkim slikama podijeljenim na društvenim medijima vidi se ozbiljno ranjeni Dwaikat kojeg nose kolege demonstranti.

Ranije u petak, izraelska vojska je saopštila da se oko 700 Palestinaca okupilo u južnom dijelu Nablusa, palestinskog grada na okupiranoj Zapadnoj obali. Protest je eskalirao dok su Palestinci bacali kamenje i benzin-bombe na trupe i graničnu policiju, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

U izjavi koju je citirao Reuters, izraelska vojska je rekla da je “odgovorila sredstvima za razbijanje nereda”, dodajući da je svjesna izvještaja o smrti jednog Palestinca i da je više ljudi povrijeđeno.

Još 21 osoba povrijeđena je tokom protesta u petak nakon što su izraelske trupe pucale na njih, prema palestinskom Crvenom polumjesecu. Većina povreda nastala je od metaka sa gumenim vrhom, mada su neki liječeni zbog udisanja suzavca. ubile su Palestinca

Palestinci organizuju skoro svakodnevne proteste u tom području, tražeći da izraelsko naselje Beita bude iseljeno, a zemlja vraćena. U julu je postignut dogovor da doseljenici napuste naselje, međutim mnoge zgrade i dalje stoje, zaključane ili pod izraelskom vojnom stražom.

Krajem jula najmanje 140 Palestinaca je povrijeđeno dok su izraelske snage pokušale da razbiju demonstracije protiv naselja Beita.

Program naseljavanja Zapadne obale, koji podržavaju uzastopne izraelske vlade, i dalje izaziva međunarodnu osudu. Prema međunarodnom pravu, zemljište na kome su izgrađena naselja priznato je kao Palestinsko.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.