Izraelske snage u 2020. uništile 729 objekata u vlasništvu Palestinaca -

Izraelske snage u 2020. uništile 729 objekata u vlasništvu Palestinaca

Pored toga, u 2020. godini izraelske snage su usmrtile 27 Palestinaca, među njima sedam maloljetnika.

Izraelske snage u 2020. uništile 729 objekata u vlasništvu Palestinaca- Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B’Tselem objavila je kako su izraelske snage u 2020. godini srušile 729 objekata koji su pripadali Palestincima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, uz obrazloženje da nisu imali potrebne dozvole, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju koji je sastavio B’Tselem navodi se kako su izraelske snage srušile 273 kuće, zbog čega je 1.006 Palestinaca ostalo bez krova nad glavom, među njima i 519 djece. Navedeno je kako je uništeno i 456 objekata korištenih u nestambene svrhe.

Pored toga, u 2020. godini izraelske snage su usmrtile 27 Palestinaca, među njima sedam maloljetnika.

Rečeno je i kako su izraelski vojnici u prošloj godini izveli više od 3.000 upada u palestinska sela i naselja, te da je izvršen pretres u najmanje 2.480 palestinskih kuća.

Navodi se i kako su jevrejski doseljenici na Zapadnoj obali izveli najmanje 248 napada na Palestince, vandalizirana je njihova imovina, a uništeno je i više od 3.000 stabala.

U 2019.Izrael prošle godine srušio 520 palestinskih kuća

U prošloj godini na području Istočnog Jerusalema i Zapadne obale srušeno je više od 520 palestinskih kuća.

Izrael nastavlja s rušenjem stambenih objekata Palestinaca pod izgovorom da su bespravno izgrađeni, prenosi Anadolija.

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B’Tselem objavila je da su izraelske snage u prošloj godini na području Zapadne obale srušile 256, a u Istočnom Jerusalemu 265 palestinskih kuća.

Među srušenim je objektima i 96 zgrada u izgradnji.

Organizacija smatra da Izrael tako tjera Palestince da napuste to područje.

Palestincima nemoguće dobiti dozvole

U okupiranom Istočnom Jerusalemu izraelske vlasti, koje su Palestincima stvarale prepreke u dobijanju dozvola za gradnju na tom području, odbijale su gotovo sve palestinske prijave, što dovodi do toga da hiljadama palestinskih kuća prijeti opasnost od rušenja.

Rušenje stambenih objekata u vlasništvu Palestinaca nastavljeno je i u 2019.

U okviru Drugog sporazuma iz Osla, koji su administracije Palestine i Izraela potpisale 1995, Zapadna obala podijeljena je na zone A, B i C.

Palestincima je gotovo nemoguće dobiti dozvolu za gradnju ili proširivanje u većini zone C, uz obrazloženje da je ona pod kontrolom izraelske administracije.

Izraelska blokada Pojasa Gaze nastavljena je i u 2019.

Približno 1,3 miliona stanovnika u Gazi, što čini 68 posto stanovništva, zbog blokade Pojasa suočeno je s prijetnjom gladi.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.