Izrael pokušava narušiti odnose Irana i Turske - Balkan Times

Izrael pokušava narušiti odnose Irana i Turske

Izrael pokušava narušiti odnose Irana i Turske-

Izraelski mediji i zvaničnici prvo su upozorili na neposredne navodne prijetnje iz Irana izraelskim turistima u Turskoj, a zatim su tvrdili da je “nekoliko” napada osujećeno kao rezultat tursko-izraelske sigurnosne saradnje. “Operativni napori s turskim snagama sigurnosti urodili su plodom”, izjavio je izraelski premijer Naftali Bennett. “Proteklih dana, u zajedničkim izraelsko-turskim naporima, osujetili smo brojne napade i uhapšeni su brojni teroristi na turskom tlu.”

Ni Bennett ni drugi izraelski zvaničnici nisu ponudili bilo kakvu vrstu dokaza koji bi potkrijepili njihove tvrdnje.

Niz upozorenja počeo je u petak kada je nekoliko izraelskih zvaničnika navelo da postoje “konkretne” prijetnje da Iran navodno pokušava da “eliminiše” Izraelce u Istanbulu tokom vikenda, i pozvali sve izraelske građane da odmah napuste Tursku.

Iran je zvanično odgovorio na izraelska preuveličavanja. Iran vjeruje da Izrael otvoreno širi laži nedostojne odgovora. Nour News, novinska kuća bliska iranskom Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, rekla je da je Iran odlučan da osveti ubistvo pukovnika Sayada Khodaeija, ali da neće ciljati nevine ljude.

“S obzirom na iskustva u prošlosti, cionistički režim (Izrael) je vrlo svjestan da je iranski odgovor na izraelske terorističke poteze, kao što je ubistvo Sayada Khodaeija,sigurna stvar,” izvještava Nour News, dodajući: “Zvaničnici ovog režima također znaju da Islamska Republika Iran neće kažnjavati nevine ljude kada se budu osvećivali za zločine cionističke vlade.”

List navodi da čelnici Izraela znaju da će samo počinioci i oni koji su izdali naređenja biti kažnjeni. Zbog toga izraelski zvaničnici nastoje mobilizirati javnost neosnovanim tvrdnjama kako bi prikazali Iran u negativnom svjetlu, navodi Nour News.

Prema Nour News-u, izraelske lažne tvrdnje imaju za cilj da suprotstave Tursku i Iran,jer su u vrijeme nastanka ovih laži, iranski i turski ministri vanjskih poslova razgovarali telefonom o načinima jačanja bilateralnih veza.

Ovog mjeseca, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu razgovarali su telefonom dva puta u manje od tjedan dana. U prvom pozivu razgovarali su o najnovijim dešavanjima u bilateralnim odnosima, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova. Amir Abdollahian je istakao potrebu da se nastave konsultacije između dvije zemlje i unaprijedi saradnja, posebno u bilateralnoj trgovini i konzularnim pitanjima. Visoki turski diplomata pozvao je svog iranskog sugovornika da posjeti Ankaru radi razgovora o pitanjima od zajedničkog interesa u bliskoj budućnosti.

U drugom pozivu, Cavusoglu je još jednom uputio poziv Amiru Abdollahianu da posjeti Tursku i izrazio nadu da će nastavak pregovora između zvaničnika dviju zemalja pomoći jačanju bilateralnih veza i jačanju njihove saradnje. Amir Abdollahian je potvrdio odlučnost Teherana da pojača veze s Turskom više nego ikada prije. Visoki iranski diplomata je također izrazio nadu da će dvije strane održati više konsultacija po tom pitanju.

Izraelske tvrdnje dolaze u pozadini širih tenzija između Irana i Izraela. Izraelski zvaničnici su pojačali svoje prijetnje Iranu, a nedavno su se čak i hvalili da vode bitku protiv Irana. Bennett i drugi izraelski zvaničnici sada govore o takozvanoj doktrini hobotnice, novoj strategiji koja je navodno usmjerena na direktan obračun s Iranom umjesto da se suprotstavi njegovim saveznicima u regiji Bliskog istoka.

“Protekla godina je bila godina promjene kursa u izraelskoj strategiji u odnosu na Iran”, rekao je Bennett 7. juna na sastanku parlamentarnog odbora za odbranu i vanjske poslove, prenosi New York Times. “Povećali smo brzinu. Djelujemo u svakom trenutku i na svakom mjestu, i nastavićemo tako.”

Iran je rekao da će odgovoriti na izraelske provokativne mjere. Amir Abdollahian je nedavno rekao da Izrael mora prestati sa svojim provokativnim i neprijateljskim ponašanjem.

Krajem maja, šef IRGC-a general-major Hossein Salami obećao je osvetu za Sayyada Khodaeija. On je za ubistvo Khodaeija okrivio Izrael, ističući da će se Iran osvetiti za njegovo ubistvo.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.