Izrael ne želi postići mir, već manipulišući religijom stvoriti trajni sukob -

Izrael ne želi postići mir, već manipulišući religijom stvoriti trajni sukob

Jeff Halper, jevrejski pisac, antroplog i aktivista sa adresom u Al-Qudsu (Jerusalem), izjavio je kako je cionizam "priča o raseljavanju“, te kako Izrael manipulišući religijom stvara neku vrstu trajnog sukoba, jer je to jedini način da i dalje vrši pritisak nad Palestincima i održava međunarodnu podršku. Smatra kako su Palestinici postali nebitni za arapski svijet, odnosno da palestinske ideje slobode i demokracije arapski svijet vidi čak i kao prijetnju po sebe, javlja Anadolu Agency

Izrael ne želi postići mir, već manipulišući religijom stvoriti trajni sukob- Halper, koji je rođen u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, a kao 27-godišnjak preselio u Izrael 1973. godine, govorio je za AA o posljednjim izraelskim napadima na Palestince i o samim ciljevima Izraela.

Smatra kako je za shvatanje napetosti i sukoba između Izraela i Palestine potrebno znati pozadinu ovih događaja, a pozadinu se krije u tome da je “Cionizam kolonijalni doseljenički pokret”.

“Da, to je šira slika, cionisti su u ovu zemlju došli prije 125 godina s namjerom da arapsku zemlju pretvore u židovsku, odnosnu Palestinu u Izrael. To je značilo raseljavanje autohtonog stanovništva kako bi im se oduzela zemlja. Da bi uspostavili Izrael morali su eliminisati Palestince i protjerati ih u što je moguće većoj mjeri. Ostatak su morali ograničiti na male dijelove poput Gaze ili područja A i B na Zapadnoj Obali”, pojasnio je Halper.

Podvlači i to kako je cionizam “priča o raseljavanju”.

Halper dodaje kako je sedam miliona Palestinaca primorano živjeti izvan svoje zemlje, a šest miliona koji žive na palestinskoj zemlji pritiskom istisnuto u mala i siromašna područja.

Ističe kako je četvrt Seikh Jerrah samo jedan od primjera pomenutih “raseljavanja” u posljednjih 125 godina.

– “Doseljenički kolonijalizam ne želi postići mir”

Halper misli da je Izraelu, u kontekstu izraelsko-palestinskog pitanja kao političkog pitanja koje traje, u interesu “stvoriti ozračje mržnje”.

“Mislim da Izrael namjerno pokušava pokrenuti vjerska pitanja. Jer ako (pitanje) može učiniti vjerskim sukobom, to jest islamom protiv židovstva ili islamom protiv kršćanstva, koje zajedno s židovstvom stoji iza Izraela, tada će se cijeli problem pretvoriti u teološki rat i postati nerješiv. Na neki način, to je ono što Izrael i želi”, pojasnio je Halper.

Ključni problem je, kako je rekao, to što Izrael ne želi rješenje problema u regiji.

“Doseljenički kolonijalizam ne želi postići mir, to je poenta. To nije cilj doseljeničkog kolonijalizma, svrha cionizma je učiniti Izrael židovskom zemljom. Vrši represiju nad Palestincima, rješava ih se, eliminiše ih, a ne sklapa mir s njima. ‘Zemlja kolonijalni doseljenik’ nikada ne može stvarno priznati pravo autohtonog naroda na postojanje, jer je to protivno vlastitoj tezi koja glasi: ‘ova zemlja pripada nama'”, dodao je Halper.

– “Izrael stvara neku vrstu trajnog sukoba manipulirajući religijom” –

Navodi kako Izrael vidi političke pregovore s Palestincima kao prijetnju te da koristeći Hamas svoje korake želi pokazati kao “borbu protiv terorizma”.

Podvlači kako je ovo jedan trajni sukob, koji postaje trajni rat, te da takvo stanje odgovara Izraelu.

Dodaje kako Izrael veže zemlje oko sebe poput Jordana, Saudijske Arabije i Egipta pružajući im vojnu podršku za njihov opstanak na vlasti. Na taj način je ove zemlje ostavio izvan igre u kontekstu svoje represivne politike prema Palestincima.

“Mislim da je ono što se krije iza incidenta džamije Al-Aksa to što je Izrael manipulirao religijom na ovaj način, zapravo stvarajući neku vrstu trajnog sukoba. Jer je to jedini način da i dalje vrši pritisak nad Palestincima i održava međunarodnu podršku”, poručio je Halper.

– “Izrael i Jevreji su američko pitanje” –

Ističe također da je Izrael stvorio okruženje “rata niskog intenziteta” u regiji i slijedi strategiju “upravljanja sukobima”.

“Svrha sukoba niskog intenziteta je nastaviti tamošnji sukob, ali zadržati ga dovoljno niskim da ne remeti međunarodne odnose i regiju”, kazao je Halper.

Vjeruje da je pristup SAD-a i Evrope Izraelu jednak te da smatra da pod tim uvjetima dopušta njegovu okupaciju i druge politike.

Tvrdeći da su Izrael, cionizam i jevrejski problemi sada postali unutrašnje pitanje SAD-a, Halper je nastavio:

“Izrael i Jevreji su američko pitanje. Znate, ako ste član Kongresa u New Jerseyju i kandidat za Kongres, a niste iz regije poput Detroita gdje ima mnogo Arapa, mora da ste prilično izraelski nastrojeni. Drugim riječima, niti jedan američki političar, uključujući predsjednika i njegovu administraciju, zapravo ne želi proširiti politički kapital koji mora potrošiti za protjerivanje Izraela (iz Palestine).”

Halper je naglasio da će SAD i zemlje Zapada zatvoriti oči pred izraelskim “ratom niskog intenziteta” sve dok to ne utječe na regionalni poredak.

– “Izrael gubi podršku mlade jevrejske populacije u Americi” –

S druge strane, Halper ističe da Izrael gubi podršku među mladim američkim jevrejskim stanovništvom i da jedina prava podrška zapravo dolazi od evangelista.

“To je zaista zanimljivo. Američka jevrejska zajednica bila je osnova za podršku Izraelu i ona se definitivno gubi u mlađoj generaciji”, pojasnio je Halper, te dodao:

“Ovo se događa u Americi, pretpostavljam da će trebati neko vrijeme jer su stariji demokrati poput Bidena (predsjednik SAD-a Joe Biden) uvijek bili super proizraelci. Demokrati su s godinama postali proizraelskiji nego republikanci, i naravno (potpredsjednica) Kamala Harris vrlo je, vrlo proizraelska i mislim da smatraju kako takvu poziciju trebaju zauzeti na nacionalnom nivou. Naravno da još uvijek mislim da je to malo rano, ali mislim da doživljavamo neke stvarne promjene u Demokratskoj stranci i to će zabrinuti Izrael.”

– “Palestinci postali nebitni za arapski svijet“ –

Halper tvrdi da Izraelu ne prijeti nikakva vojna prijetnja iz arapskog ili muslimanskog svijeta, naprotiv, smatra da je muslimanski svijet postao ovisan o Izraelu zbog problema s Iranom i Saudijskom Arabijom.

„Mislim da su i Palestinci postali nebitni za arapski svijet. Arapski svijet palestinske ideje slobode i demokracije doista može vidjeti čak i kao prijetnju za njih. Što se tiče Izraela, njima je vrlo ugodno”, rekao je Halper.

Na kraju dodaje kako smatra da je jedino rješenje u kontekstu izraelskog doseljeničkog kolonijalizma u Palestini struktura jedne države u kojoj su zagarantovana demokratska prava oba naroda.

“Ako uzmemo u obzir činjenicu da Izrael trenutno postoji, ne postoji način da se to riješi jer Izrael strukturno nema kapacitet da prepozna postojanje palestinskog naroda”, rekao je Halper, te podcrtao:

“(Izraelov) generalni cilj decenijama je bio zauzimanje palestinske zemlje. Ne samo 78 posto zemlje, već sve. Dakle, ideja (za Izrael) da postoje dvije države je apsurdna. Dakle, problem je u tome što Izrael želi cijelu zemlju i nikada se neće moći pomiriti s autohtonim Palestincima. Šta onda? ‘Izrael kaže, dobro, što sad radimo? Održavat ćemo sukobe niskog intenziteta, manipulisati događajima i ostati najbolje što možemo s arapskim ili muslimanskim zemljama, imati američku podršku i vršiti pritisak na ​​Palestince. Povremeno ćemo ih pogoditi u glavu i ova će formula još dugo trajati.’ To je plan.”

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.