Izrael nadograđuje Željeznu kupolu iz straha od raketne ... Libanona i Gaze

Izrael nadograđuje Željeznu kupolu iz straha od raketne moći Libanona i Gaze

Izraelsko ministarstvo vojnih poslova saopštilo je da je započelo nadogradnju svog raketnog sistema odbrane pod nazivom Željezna kupola kako bi on mogao presretati i dodatne vrste projektila, u jeku straha od rastućih odbrambenih kapaciteta grupa otpora u Libanonu i Pojasu Gaze.

Izrael nadograđuje Željeznu kupolu iz straha od raketne moći Libanona i Gaze- Izraelsko ministarstvo vojnih poslova saopštilo je da je započelo nadogradnju svog raketnog sistema odbrane pod nazivom Željezna kupola kako bi on mogao presretati i dodatne vrste projektila, u jeku straha od rastućih odbrambenih kapaciteta grupa otpora u Libanonu i Pojasu Gaze.

Moshe Patel, koji je zadužen za odjel za rakete izraelskog Ministarstva, rekao je u utorak da je raketni sistem prošao seriju testova, uključujući i presretanje raketa i simultarno presretanje mnoštva bespilotnih letjelica.

Patel je dodao da će novi sistem biti aktiviran u izraelskim zračnim i pomorskim snagama u bliskoj budućnosti.

Izraelski sistem Iron Dome (Željezna kupola) dizajniran je za otkrivanje, procjenu i presretanje raznih ciljeva kratkog dometa poput raketa, artiljerije i minobacača, ali se pokazao uglavnom neučinkovitim u služenju toj svrsi tokom vojnih sukoba koje je režim vodio proteklih godina.

Izraelski režim dugo je pokušavao prikazati “Željeznu kupolu” kao nepobjediv i svemoćan raketni sistem, ali ideje o neranjivom raketnom štitu isparile su tokom vojne agresije režima na blokirani Pojas Gaze 2019. godine.

Tokom tog sukoba palestinski borci otpora, uključujući grupe Hamas i Islamski džihad, prevazišli su sistem ispaljivanjem oko 700 projektila prema teritorijama pod izraelskom okupacijom u samo dva dana. Presretnuto ih je samo oko 240.

Hamas i Islamski džihad rekli su tada da su namjerno ispalili ogroman broj raketa na određenu ciljnu zonu u novoj taktici za zasićenje Željezne kupole. Četiri izraelska doseljenika ubijena su, a najmanje 80 drugih ranjeno u napadima odmazde iz Gaze.

Ranjivost Željezne kupole postala je jasna i u ranijim godinama u sukobima s grupama otpora u Pojasu Gaze.

Novi izvještaj o nadogradnji sistema uslijedio je dan nakon što je cionistički režim priznao dramatičan rast Hezbollahove raketne moći u proteklim godinama.

Uri Gordin, izraelski vojni komandant, rekao je da bi libanonska grupa otpora mogla ispaliti 2000 raketa dnevno prema teritorijama pod izraelskom okupacijom u slučaju budućeg vojnog sukoba.

Libanona i Gaze

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.