IZRAEL KRIJE PODATKE O SLUČAJEVIMA KORONAVIRUSA U ISTOČNOM JERUSALEMU - Balkan Times

IZRAEL KRIJE PODATKE O SLUČAJEVIMA KORONAVIRUSA U ISTOČNOM JERUSALEMU

U Istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom i u kojem živi 340 hiljada Palestinaca, palestinsko Ministarstvo zdravlja nema mogućnost niti priliku za stvaranje bilo kakve baze podataka u vezi s slučajevima COVID-19

U Istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom i u kojem živi 340 hiljada Palestinaca, palestinsko Ministarstvo zdravlja nema mogućnost niti priliku za stvaranje bilo kakve baze podataka u vezi s slučajevima COVID-19

Dok Ministarstvo zdravlja Izraela objavljuje podatke o broju zaraženih koronavirusom po mjestima u toj zemlji, u okupiranom Istočnom Jerusalemu ne postoji niti jedan slučaj zaraze.

Međutim, prema riječima Palestinaca koji žive na tom području, u Istočnom Jerusalemu su desetine građana pozitivne na novi tip koronavirusa.

U Istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom i u kojem živi 340 hiljada Palestinaca, palestinsko Ministarstvo zdravlja nema mogućnost niti priliku za stvaranje bilo kakve baze podataka u vezi s slučajevima COVID-19.

Jedino Ministarstvo zdravlja Izraela može napraviti takvu bazu podataka. Međutim, prema njihovim zvaničnim podacima, u Istočnom Jerusalemu za sada nema slučajeva koronavirusa što nije tačno.

Fadi el-Hedmi, ministar poslova Jerusalema, pri palestinskoj vladi, rekao je da postoje politički razlozi koji stoje iza neuspjeha izraelskog Ministarstva zdravlja da objavi tačan broj slučajeva u Istočnom Jerusalemu.

Hedmi je izjavio da izraelsko Ministarstvo zdravlja, koje skriva podatke, ne doprinosi sprečavanju pandemije na tom području. Naveo je da ovim stavom Izrael želi spriječiti Palestince i zdravstvene timove koji žive u Istočnom Jerusalemu da dođu do tačnih podataka i broja slučajeva.

Hedmi je izjavio da su podatke o broju slučajeva u Istočnom Jerusalemu sakupljali direktno od Palestinaca i ljekara koji rade u gradu, te da nije moguće da ti podaci budu stopostotno tačni.

“Propust Izraela da otkrije podatke je nezakonit, takav je stav oštro kršenje međunarodnog prava”, rekao je Hedmi navodeći da su podaci o slučajevima koronavirusa dostupni u svim zemljama širom svijeta osim u Istočnom Jerusalemu.

Palestinac koji živi u naselju Silvana, u Istočnom Jerusalemu, izjavio je da mu je u subotu dijagnosticiran COVID-19, i pozvao je da se testiraju svi ljudi sa kojima je bio u kontaktu.

Navedeno je i da je zaražen još jedan Palestinac i njegova supruga.

Iz Informativnog centra Doline Silvana, koji djeluje u Jerusalemu, objavljeno je da je broj slučajeva COVID-19 porastao na 19 u četvrti Silvan i Ras el-Amud u Istočnom Jerusalemu.

Pretpostavlja se da su desetine pozitivne na koronavirus na području Istočnog Jerusalema.

Hedmi je naglasio da bi se za efikasnu borbu protiv koronavirusa u karantin trebale staviti sve zaražene osobe i one sa kojima su oni bili u kontaktu.

“Izrael politizira ovu situaciju skrivanjem podataka”, kazao je Hedmi.

Da se u Istočnom Jerusalemu skrivaju podaci o zaraženim smatra i glasnogovornik palestinske vlade Ibrahim Mulhim.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja u ponedjeljak je objavilo da su u Jerusalemu, bez razlike između istočnog i zapadnog, koronavirusom zaražene 2.093 osobe. Navedeno je i da Jerusalem ima najveći broj slučajeva COVID-19.

Međutim, Ministarstvo je navelo da 75 posto slučajeva se odnosi na naselja u kojima žive ultra ortodoksni Jevreji, dok nisu objavili podatke o broju slučajeva u Istočnom Jerusalemu.

Uz prigovore arapskih zastupnika u izraelskoj skupštini, izraelsko Ministarstvo zdravlja otvorilo je četiri centra u Istočnom Jerusalemu u kojima je moguće obaviti testiranje na COVID-19.

«Bože, ti koji si nas hranio i opskrbio nas obiljem, oslobodi nas od kuge i oslobodi nas teških i trajnih bolesti. Pomozi nam“, bila je molitva predstavnika različitih religija u svetom gradu u zajedničkoj molitvi koja je, prema riječima organizatora, bez presedana.

Glavni rabini Izraela, Yitzhak Yosef i David Lau, patrijarh grko pravoslavni, Theophilos III, latinski patrijarh, Pierbattista Pizzaballa, imami Gamal el Ubra i Agel Al-Atrash i duhovni vođa Druza, Sheik Mowafaq Tarif, pridružili su se svaki sa svojim molitvama, svaki na svom jeziku molitve, kako bi poslali svijetu poruku snage tokom pandemije.

Bila je to zajednička inicijativa Rabinata Izraela, ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova i Svjetskog vijeća vjerskih vođa. Osim što su od Boga tražili pomoć u zaustavljanju virusa, vjerski čelnici upozorili su na porast rasizma i ksenofobije koje je pandemija izazvala u različitim zemljama.

Nadbiskup Pizzabala podsjetio je da je Jeruzalem kuća za molitvu svih naroda i naglasio važnost razvijanja ove inicijative jer “pandemija ne razumije rase, religije ili političke granice”.

Latinski patrijarh naglasio je da je koronavirus „izazvao nešto prilično neobično, poput Jevreja , muslimana i kršćana kako zajedno govore istu molitvu. “Nadam se da će se ovo ponoviti jer nam Jeruzalem treba i nakon Covid-19.”

Molitva je uslijedila nakon netipičnog Velikog tjedna, praznog mjesta hodočašća i zatvorenog Svetoga groba. Ono što se dogodilo za jevrejsku Pashu, obilježenu strogim pravilima karantina, sada čeka muslimane tijekom svetog mjeseca ramazana koji uskoro počinje.

Koronavirus je, makar na trenutak, postigao da se ujedine glavne religije svetoga grada.

Izvor: stav.ba

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.