Izrael je "država apartheida" - Balkan Times

Izrael je “država apartheida”

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava: Izrael je "država apartheida"

Izrael je “država apartheida”- B'Tselem navodi da su izraelske politike, zakoni i prakse namijenjeni promicanju jevrejske prevlasti.

Izraelska grupa za ljudska prava označila je Izrael kao “državu apartheida” zbog svoje politike favoriziranja Jevreja nad Palestincima.

B'Tselem je naveo da su izraelske politike, zakoni i prakse namijenjeni promicanju jevrejske prevlasti.

“Razlika prikriva činjenicu da je čitavo područje između Sredozemnog mora i rijeke Jordan organizirano po jedinstvenom principu: napredovanje i učvršćivanje nadmoći jedne grupe – Jevreja, nad drugom – Palestinaca”, naveli su.

Iz grupe za ljudska prava istakli su da “režim koji koristi zakone, prakse i organizirano nasilje kako bi zacementirao nadmoć jedne grupe nad drugom je režim apartheida”.

Izraelska vlada nije imala komentara na B'Tselemovo saopćenje.

Organizacija za zaštitu prava primijetila je da je Izrael od 1967. uklonio status oko 250.000 Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

“Ove mjere, njihova sveprisutnost u zakonodavstvu i političkoj praksi te javna i pravosudna podrška koju dobijaju, sve su osnova za naš zaključak da je ispunjena traka za etiketiranje izraelskog režima kao apartheida”, navela je grupa.

Smatraju da napori u cilju opisivanja Izraela kao demokratske države koja privremeno okupira milione ljudi s druge strane nemaju nikakve veze sa stvarnošću. država apartheida

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio “zid razdvajanja” kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem.

Uporedo s tim, Izrael od 2006. godine pod embargom drži i palestinsku Gazu.

Ranije su nas čitatelji u nekoliko navrata upozoravali kako Izrael nije židovska država. Naime, službeno je ime zemlje do danas bilo Država Izrael, dok je neke islamske zemlje, koje ne priznaju njegovo postojanje, još uvijek nazivaju cionističkim entitetom ili cionističkom tvorevinom, što je u povijesnom smislu točno.

Palestinci će, kao i uvijek, pri bilo kakvom pokušaju pregovora biti izigrani, a neki navodni pomaci će se prikazivati kao “uspjeh međunarodne zajednice”, što znači NATO pakta i njegovih satelita.

Palestince i zemlje koje se aktivno opiru izraelskoj okupaciji će se sotonizirati i pokušati destabilizirati i uništiti. U tome im zdušno pomažu neke političke snage i “branitelji ljudskih prava” koji tvrde kako je Izrael, usprkos svemu, ipak sekularna i demokratska država, dok Palestince vode “zadojeni islamistički fanatici”. država apartheida

Na žalost, najnoviji zakon Knesseta govori kako se plan Yigala Allona, kojeg je izraelski ministar napisao nakon rata 1967. godine, namjerava ostvariti do kraja i svim navedenim točkama. država apartheida

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

država apartheida    država apartheida

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.