Izgradnja odnosa arapskog svijeta i Rusije - Balkan Times

Izgradnja odnosa arapskog svijeta i Rusije

Izgradnja odnosa arapskog svijeta i Rusije – Jedan dio izgubljenog ruskog uticaja prema čijem oživljavanju Putin korača tiho i oprezno je svakako region Bliskog istoka i arapski svijet.

Jemen, nekada mjesto takmičenja između zapadnog i istočnog bloka, jedan je od regiona u kojem je Moskva posljednjih mjeseci pokazala želju da poveća svoju ulogu u tamošnjim ratnim zbivanjima. Ruska vlada je proteklih dana pozvala zvaničnike Ansarullaha, ključnog i moćnog igrača u Jemenu, da posjete Rusiju, a delegacija Jemena se prošle sedmice na čelu sa Mohamedom Abdulsalamom sastala i razgovarala sa Mihailom Bogdanovim, zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije.

Komentirajući sadržaj razgovora, jemenski zvaničnici su rekli da Moskva i Sana dijele stav suprotstavljanja američkom projektu zbog kojeg su stradale mnoge zemlje širom svijeta.

Jemenci su poziv Rusije nazvali znakom promjene u politici zemlje i rekli da se namjeravaju udružiti s Rusijom i Kinom kako bi se suprotstavili planovima Washingtona. Ovo se dešava u vrijeme kada su tenzije između Washingtona i njegovih zapadnih saveznika s jedne strane i Rusije, Kine i njihovih saveznika s druge strane zbog krize u Ukrajini i Tajvanu posljednjih mjeseci naglo porasle, a ovo nadmetanje snaga pružilo je priliku za Jemence koji žele neutralizirati politiku SAD-a i njenih regionalnih marioneta tako što će se približiti istočnom bloku. Podrška sila kao što su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, može ojačati političku težinu Ansarullaha u odnosu na arapsku koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija.

Iako jemenska Vlada nacionalnog spasa (NSG) nastoji da iskoristi prednosti međunarodnog razvoja i ojača svoje veze s nekim svjetskim silama, Moskva slijedi svoje ciljeve izvan saradnje s Ansarullahom koji kontrolira glavni grad Sanu i veći dio sjevera zemlje. Zapravo, Jemen je jedna od zemalja koja za Ruse ima poseban značaj. Pozivanjem Ansarullaha u Moskvu, Rusija želi dati međunarodni legitimitet NSG-u, a ovo pitanje može ojačati poziciju Ansarullaha protiv Saudijske Arabije.

Otkako je pokrenula svoju kampanju u Ukrajini, Rusija se uprkos Zapadu zalagala za vraćanje svog historijskog mjesta.  Jemen ima posebno mjesto u ovoj strategiji. Zemlja je bila podijeljena na južni i sjeverni dio, a južnim su upravljali socijalisti koje su podržavali Sovjeti. Rusija je tri decenije bila daleko od uloge u razvoju događaja u Jemenu, dok su se sjever i jug ujedinili nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ali, sada kada su se uslovi na svjetskoj sceni promijenili, Moskva želi da povrati svoje bivše sfere uticaja.

Nakon rata u Ukrajini, Rusija je insistirala da se uključi u šire odnose sa arapskim svijetom, a česte posjete ruskih zvaničnika arapskim državama pokušaj su oživljavanja veza koje su oslabile u proteklim decenijama. Budući da je Jemen u centru kritičnih slučajeva arapskog svijeta od 2015. godine, Rusija je motivirana da obnovi arapsko povjerenje pomažući u rješavanju jemenske krize. Udaljavanje Rusije od arapskog svijeta decenijama  je tjeralo ove zemlje da krenu ka poboljšanju veza sa Zapadom, a mnogi šeici iz Perzijskog zaljeva sada djeluju kao američke marionete u regionu. Tražeći udio u regiji Bliskog istoka Rusi pokušavaju da dovedu Arape na svoju stranu kako bi Moskva dobila prednost u globalnom rivalstvu sa Zapadom.

Uz to, zbog svojih bogatih energetskih resursa i političkog položaja, Jemen je od velikog značaja za Rusiju. Moskva traži utjecaj i osigurava udio za sebe u Crvenom moru i Perzijskom zaljevu gdje se takmiče SAD, Saudijska Arabija, UAE i Izrael s jedne strane i Iran sa druge strane. Neki stručnjaci smatraju da se Rusija nada uspostaviti pomorsku vojnu bazu na jemenskoj obali sa relativnom stabilnošću u Jemenu kako bi dobila pristup Crvenom moru i moreuzu Bab el-Mandeb.

Značaj postojanja baze u ovoj regiji za geopolitičke interese Rusije raste jer Moskva smatra južni Jemen kapijom za ekstenzivni uticaj na Rogu Afrike, a ovo pitanje je važnije u trenutku kada su granice Evrope sa Rusijom zatvorene za tranzit. S druge strane, opadanje američkog utjecaja u Jemenu i rastući sporovi između UAE i Saudijske Arabije kao dva saveznika ratne koalicije u ovoj zemlji, otvorili su vrata za moćan povratak Rusije u region, a Rusi veoma dobro koriste ovu priliku. Rusija je dugo čeznula da stigne do Perzijskog zaljeva i toplih voda, a sada su joj trenutni uslovi dali pogodno tlo za ostvarivanje sna.

Još jedno važno pitanje je da je Rusija posljednjih mjeseci poboljšala svoje odnose s Iranom do koalicije na strateškom nivou i to motivira Moskvu da svoju politiku u Perzijskom zaljevu postavi u skladu s Teheranom. U sirijskoj krizi, Rusija i Iran su predstavili savršen primjer saradnje i pokazali da strateškim savezom mogu osujetiti zavjere koje je skovao Zapad a provodili njegovi pijuni. I u Jemenu, ako se ujedine na jednom frontu, mogu stati na kraj jednoj od najdubljih kriza u ovom stoljeću.

Još jedan razlog zašto Rusija traži aktivnu ulogu u Jemenu je svjetska politika nakon rata u Ukrajini. Lideri Bijele kuće potiču Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte kako bi nadoknadili nestašicu uzrokovanu ratom, nešto što je suprotno ruskim željama. Rusi su zabrinuti zbog bliskih odnosa Saudijaca s Washingtonom, posebno u oblasti energetike, i pokušavaju poslati upozorenje Rijadu da ako Saudijci pokušaju da ugode Zapadu povećanjem proizvodnje nafte Rusija će promijeniti stav na štetu Saudijske Arabije. Na kraju krajeva, Rusija iskorištava energetsku krizu da kazni Zapad i ako saudijska država poremeti njene planove, Rusi će reagovati.

Ruska politika u Jemenu zasniva se na postizanju mira i sigurnosti kako bi se proširili odnosi sa svim političkim stranama i kako bi zadobili uporište u Crvenom moru i Bab el-Mandebu i smanjili američki utjecaj radi obnove vlastitog.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.