Izbori u Iranu : Ebrahim Raisi je novi predsjednik - Balkan Times

Izbori u Iranu : Ebrahim Raisi je novi predsjednik

Prije nekoliko minuta objavljeni su prvi zvanični preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Iranu, prema kojima kandidat Ibrahim Raisi ubjedljivo vodi.

Izbori u Iranu : Ebrahim Raisi je novi predsjednik – Od ukupno 28 miliona prebrojanih glasova dosad, trenutni šef pravosuđa, principijelista i revolucionar Sejid Ibrahim Raisi osvojio je više od 17 miliona i 800 hiljada glasova.

Ostala tri kandidata u utrci za predsjednika Mohsen Rezaee, Emir Hossein Kadizade Hashemi i Abdunnaser Himmeti čestitali su Ebrahimu Raisiju pobjedu

Slijedi ga Mohsen Rezai s daleko manjim brojem glasove, nešto više od 3 miliona i 300 hiljada.

Na trećem mjestu je reformistički kandidat iz trenutne vladajuće partije Hasana Rouhanija, Abdu-l-Nasser Hemmati sa nešto više od 2 miliona i 400 hiljada glasova, dok mladi kandidat Amir Hossein Kazizade Hašemi ima oko milion glasova.

Rezultati su preliminarni, te još uvijek nisu prebrojani svi glasovi.

Predsjednički izbori održani su jučer od 7 sati ujutro te su dva puta produživani zbog interesovanja građana da glasaju. Biračka mjesta zatvorila su se oko 2 sata iza ponoći.

Ukupno je pravo glasa imalo nešto više od 59 miliona Iranaca unutar i izvan zemlje.

Raisiju su već nezvanično čestitali ostali kandidati, kao i trenutni iranski predsjednik Rouhani.

Aktuelni predsjednik Irana Hasan Rouhani također je izjavio da je iranski narod odlučio ko će biti predsjednik i da će mu predati dužnost nakon 45 dana.

Osman Softic politički analitičar pisao na Facebooku: Josip Broz Tito sam je vladao Jugoslavijom skoro 4 decenije. Suharto je u Indoneziji vladao 32 godine kao diktator. Mnogi arapski diktatori i politicke dinastije vladali su jednako dugo, nesto manje ili nesto vise. Amerikanci su stitili diktatore u Africi, Juznoj Americi, Aziji, a podrzavali su i Tita, cuvali su ga i stitili, i to podjednako od liberala i nacionalista, sve do njegove smrti. Iranom je Reza Pahlevi vladao duze od Tita, od 1941-1979., Iranci danas, cetiri decenije nakon revolucije 1979, po trinaesti put biraju svog predsjednika republike. Nije liberalna demokracija po mjeri zapada, ali jeste demokracija, ma koliko komplicirana i nesavrsena. Zanimljiva lekcija iz politicke historije demokracije…

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.