Iz UN-a pozvali talibane da zaštite civile i osoblje te organizacije u Afganistanu - Balkan Times

Iz UN-a pozvali talibane da zaštite civile i osoblje te organizacije u Afganistanu

odsjećamo da talibani i svi uključeni u sukobe moraju poštivati međunarodne zakone o zaštiti civila, predstavnika UN-a i drugih humanitarnih organizacija, kazao je Laerke iz OCHA-e

Iz UN-a pozvali talibane da zaštite civile i osoblje te organizacije u Afganistanu – Iz Ujedinjenih nacija (UN) su uputili apel talibanskom pokretu u Afganistanu da pri preuzimanju kontrole u gradovima Afganistana zaštite civile, predstavnike humanitarnih i drugih međunarodnih organizacija.

Glasnogovornik Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke za AA je kazao da UN pomno prati dešavanja u Afganistanu, ali nije odgovorio na pitanje da li se sprema evakuacija službenika UN-a iz Afganistana.

“Podsjećamo da talibani i svi uključeni u sukobe moraju poštivati međunarodne zakone o zaštiti civila, predstavnika UN-a i drugih humanitarnih organizacija“, poručio je Laerke.

Laerke je kazao da je UN u Afganistanu prisutan već sedam decenija i da će ostati i dalje da provodi humanitarne programe. pozvali talibane

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. I iz afganistanske vlade su saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaju vlasti prelaznoj upravi.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.