Islamski svijet glasno osudio napad u crkvi u francuskoj Nici - Balkan Times

Islamski svijet glasno osudio napad u crkvi u francuskoj Nici

Islamski svijet glasno osudio napad u crkvi u francuskoj Nici – Većina država i organizacija iz islamskog svijeta oštro su osudile jučerašnji svirepi napad u kojem su tri osobe ubijene, a više ranjeno u crkvi Notre Dame u francuskom gradu Nici.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske među prvim je osudilo napad u Nici i poručilo da nijedan razlog ne može opravdati ubijanje nevinih ljudi, niti legitimizirati nasilje.

-Jasno je da počinioci takvog divljačkog napada u svetom mjestu bogomolji ne poznaju nikakve vjerske, ljudske, niti moralne vrijednosti. Kao zemlja koja je pretrpjela žrtve zbog različitih vrsta terorizma, naglašavamo da se solidariziramo s francuskim narodom i mještanima Nice- navodi se u saopštenju iz Ankare.

Napad u Nici osudili su i visoki turski zvaničnici, uključujući potpredsjednika te zemlje Fuata Oktaya, šfa Ureda za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettina Altuna, glasnogovornika Ibrahima Kalina, predsjednika Uprave za vjerske poslove Alija Erbasa, glasnogovornika vladajuće Stranke pravde i razvoja Omera Celika i vršioca dužnosi predsjednika te političke opcije Numana Kurtulmusa.

I Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije je osudilo jučerašnji napad u Nici i poručilo kako sve religije zagovaraju toleranciju i apsolutno odbacuju takve vidove radikalizma i nasilja.

Resorno ministarstvo Bahreina uputilo je poruku sućuti i podrške francuskom narodu, a i šef iranske diplomacije Javad Zarif je na društvenim mrežama osudio napad u Nici.

-Logika i zdrav razum moraju zamijeniti smrtonosni vrtlog kojeg izazivaju retorika mržnje, huškanje i nasilje. Trebamo shvatiti da iz radikalizma proizilazi još veći ekstremizam i da se mir ne može graditi prljavim provokacijama- poručio je Zarif.

Vlasti Omana su također osudile napad u Nici i poslale poruku podrške francuskom narodu, baš kao što je učinio i mandatar za sastav nove vlade Libana Saad Hariri, javlja Anadolu Agency (AA).

Hariri je naglasio da terorizam nema religiju i da svi muslimani moraju odbaciti i stati nasuprot takvih djela koja nemaju nikakvu vezu sa islamom, Poslanikom Muhamedom, kao ni sa moralom i ljudskošću.

Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa osudilo je napad u Nici i poslalo poruku solidarnosti sa francuskim narodom, a vlasti te zemlje su formirale specijalnu komisiju i pokrenule istragu o npadu u Nici zbog navoda da je napad izveo državljanin Tunisa.

Organizacija islamske saradnje (OIC) osudila je napad u Nici i poručila da su neprihvatljivi svi oblizi ekstremizma i terorizma, bez obzira na njihove motive i ciljeve.

Iz OIC-a su pozvali na suzdražvanje od mjera koje u društvu proizvode još više mržnje i nasilja.

Unija islamskih učenjaka također je oštro osudila napad u Francuskoj.

-Osuđujemo sve takve barbarske i odvratne zločine, bez obzira ko i zbog lega ih činio- navodi se u saopštenju koje potpisuju čelnici te organizacije.

Iz Unije islamskih učenjaka naglašavaju da islam i muslimani nemaju veze s napadom u Nici jer su takvi zločini haram, strogo zabranjena djela u islamu koji zagovara mir, toleranciju i ljubaznost.

Šejh Al-Azhara u Egiptu Ahmad al-Tayyeb također je osudio napad u Nici i poručio da je taj teroristički napad apsolutno neprihvatljiv.

Čelnik Islamskog vijeća Francuske (CFCM) Muhammed Moussaoui i brojni drugi muslimanski intelektualci su osudili napad koji se jučer dogodio na jugu Francuske.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.