Iranski tankeri u Venecueli porazili Trumpa: Ima zemalja - Balkan Times

Iranski tankeri u Venecueli porazili Trumpa: Ima zemalja koje se ne boje američkih prijetnji

Iranski tankeri u Venecueli porazili Trumpa: Ima zemalja koje se ne boje američkih prijetnji – List Ra'ju-l-Jeum u svojoj analizi hvali hrabri potez Irana i slanje nafte u Venecuelu, i smatra ga najvećim porazom za američku aroganciju.

S obzirom na poteškoće u snadbijevanju benzinom, s kojima se suočava Venecuela, Iran je u tu zemlju poslao pet svojih tankera, a prvi od njih je u nedjelju ušao u vode te latinoameričke zemlje. Nakon što je prošao specijalnu ekonomsku zonu pod pratnjom pomorskih snaga Venecuele, tanker pod imenom Fortune danas je pristao u odredišnu luku.

Danas je u vode Venecuele ušao i drugi tanker, Forest, a slijede ih još tri. Prije nego što je prvi od njih stigao na odredište, neimenovani američki zvaničnik za Reuters je kazao da Vašington razmatra opcije da odgovori na iransku pošiljku benzina Venecueli. Nakon toga, američka mornarica pojačala je vojno prisustvo u Karipskom moru, na što je Iran snažno reagovao, upozoravajući da će odgovoriti na bilo kakve provokacije i smetnje koje bi američke snage mogle izazvati njegovim tankerima.

Ministar vanjskih poslova Irana, Mohammad Džavad Zarif, s tim u vezi je pisao generalnom sekretaru UN-a, a njegov zamjenik za politička pitanja, pozvao je u Ministarstvo ambasadora Švicarske u Teheranu, koja zastupa američke interese. Putem svih kanala, Iran je upozorio da će hitno i odlučno reagovati na prijetnje tankerima, te da će SAD biti odgovorne za sve posljedice.

Brojni analitičari upozoravali su da bi, ukoliko Vašington napadne iranske tankere, moglo doći do direktnog sukoba i rata. Istovremeno, iranski zvaničnici poručivali su da se nadaju da Vašington neće učiniti nikakav nepromišljen potez, te da bi ometanje tankera predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Elektronski list Ra'ju-l-Jeum u svojoj analizi je pohvalio hrabri iranski potez i napisao:

„Ne znamo kako se osjeća Donald Trump, američki predsjednik, kada se raspitao za prvi iranski tanker koji je pristao u luku u Venecueli. Taj potez predstavlja snažan izazov za njegove prijetnje i probijanje nepravedne blokade koju je uveo Venecueli. Ali, znamo da se osjeća kao poražena i ponižena osoba.“

Iranska isporuka goriva Venecueli predstavlja podršku toj zemlji, narodu i predsjedniku i probijanje američke blokade, ističe se u analizi.

Temeljna razlika između Irana i Amerike je to da je Iran poslao naftne prerađevine narodu pod opsadom, čiju su lideri rekli veliko NE nastojanjima Amerike da slomi njihovu zemlju, ali Amerika je poslala svoje plaćenike da svrgnu Nikolasa Madura, demokratski odabranog predsjednika te zemlje, kako bi na njeno čelo postavili jednog od svojih ljudi.

Arogantni i tvrdoglavi američki predsjednik dobro je shvatio da je Iran u djelo sproveo sve svoje prijetnje i zna da kada je iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio američku vladu da će odgovoriti na bilo kakve smetnje svojih tankerima, to znači razarajući odgovor na bilo kakav američki potez, i to ne u Karipskom moru, već u Perzijskom zaljevu gdje se nalaze stotine američkih brodova.

Prije godinu dana, kada je engleska mornarica zaustavila iranski tanker u Gibraltaru, koji je putovao prema Siriji, iranski čamci su u Perzijskom zaljevu zaustavili jedan britanski tanker i pretraživali ga pred očima američkih ratnih brodova. Američki brodovi nisu se usudili djelovati i spriječiti zapljenu britanskog tankera, a Trump je objavio da američka mornarica štiti samo američka plovila. Ta njegova izjava bila je veliki šamar britanskom savezniku, jer je britanska mornarica iranski tanker zaustavila na američku naredbu.

Politika sankcija SAD doživjela je poraz u Venecueli, Iranu i Siriji, što će se uskoro dogoditi i s Kinom i Rusijom, piše taj list.

„Jer ta politika je pokazatelj siledžijstva zapadne arogancije, koje više ne djeluje, i koje je ujedinilo svijet protiv sebe, zadalo snažan udarac američkoj hegemoniji i povećalo mržnju drugih naroda prema Americi.“

Hrabro zajedništvo Irana sa prijateljskom i savezničkom zemljom Venecuelom pokazuje da postoje zemlje koje se boje američkih prijetnji i koje su spremne na ratni sukob radi odbrane svojih prijatelja i saveznika i njihovog dostojanstva.

Prema tome, ulazak iranskog tankera u luku u Venecueli je najveći poraz za američku hegemoniju, a ako se Amerika usudi da isprovocira Iran, to će sigurno biti uvod u slične poraze, naročito u vodama Perzijskog zaljeva i Omanskog mora.

Ne smije se zaboraviti kako je ogromni američki dron oboren jednom iranskom raketom, a ako Amerika bude stvarala tenzije, suočit će se ponovo s takvim scenama.

Na kraju, Ra'ju-l-Jeum zaključuje:

„Ovo je historijski trenutak kada su poraženi Trump i njegova vlada, a narodima koji se nalaze pod američkom opsadom pokazuje da postoji država koja sankcijama kaže NE, i koja im se opire hrabro i junački. Venecuela i zemlje otpora razlikuju se od zemalja koje se povinuju ponižavajućim Trumpovim diktatima i poniženi mu daju stotine milijardi dolara.“

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.