Iranski predsjednik, kritizirajući SAD, sankcije upoređuje s "ratom" - Balkan Times

Iranski predsjednik, kritizirajući SAD, sankcije upoređuje s “ratom”

Raisi je obećao da će sarađivati ​​sa SAD-om, ali je zauzeo i tvrd stav, isključujući pregovore čiji je cilj ograničavanje razvoja iranskih projektila i podrška regionalnim milicijama

Iranski predsjednik, kritizirajući SAD, sankcije upoređuje s “ratom” – Novi iranski predsjednik osudio je u utorak američke sankcije nametnute njegovoj zemlji navodeći da one predstavljaju zločin protiv čovječnosti.

“Sankcije su novi način rata SAD-a sa nacijama svijeta”, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi u poruci iz Teherana prisutnima na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Raisi, koji je položio zakletvu prošlog mjeseca, naveo je da su SAD izgubile kredibilitet namećući svoju hegemoniju drugim zemljama.

“Američke sankcije Iranu usred pandemije COVID-19 predstavljaju zločin protiv čovječnosti. Danas, SAD ne mogu izaći iz Iraka i Afganistana, već su protjerane”, rekao je Raisi.

Američka vojska povukla se iz Afganistana i većinom se povukla i iz Iraka. kritizirajući

“Danas svijet ne mari za ‘Amerika na prvom mjestu’ ili ‘Amerika se vratila'”, rekao je Raisi, misleći na slogane koje su koristili bivši i aktuelni američki predsjednici Donald Trump i Joe Biden.

Raisi je obećao da će sarađivati ​​sa SAD-om, ali je zauzeo i tvrd stav, isključujući pregovore čiji je cilj ograničavanje razvoja iranskih projektila i podrška regionalnim milicijama.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.