Iranski lider kritikovao muslimanske zemlje zbog slabog nastupa u vezi Palestine - Balkan Times

Iranski lider kritikovao muslimanske zemlje zbog slabog nastupa u vezi Palestine

Uoči nadolazećeg Međunarodnog dana Kudsa, vođa islamske revolucije ajatullah Seyyed Ali Khamenei kritikovao je muslimanske vlade zbog “veoma lošeg djelovanja” u odbrani palestinskog pitanja od izraelske okupacije.

Iranski lider kritikovao muslimanske zemlje zbog slabog nastupa u vezi Palestine – Ajatullah Hamenei je to rekao na sastanku sa grupom univerzitetskih studenata i predstavnicima studentskih udruženja u Teheranu u utorak.

Lider je muslimanske zemlje osudio zbog normalizacije odnosa s izraelskim režimom, opisujući taj potez kao “veliku grešku”.

“Nažalost, muslimanske vlade se ponašaju veoma loše [prema Palestini] i nisu voljne čak ni razgovarati o palestinskom pitanju. Neki od njih zamišljaju da je uspostavljanje odnosa sa cionistima način da se pomogne Palestini, a to je velika greška”, naveo je vrhovni iranski lider.

Ajatolah Hamenei je rekao da takva normalizacija neće uroditi plodom čak ni za režim u Tel Avivu, izrazivši nadu da će palestinski narod uskoro povratiti svoje teritorije i osloboditi džamiju al-Aksa od izraelske okupacije.

Vođa je pozdravio “potlačeni, ali moćni” palestinski narod koji svojim otporom i žrtvama sprječava da palestinsko pitanje potone u zaborav.

„Dan Kudsa je prikladna prilika da se izrazi suosjećanje i solidarnost sa potlačenim narodom Palestine“, rekao je Khamenei.

Ukrajinski rat mora se dublje sagledati

Na drugom mjestu u svojim napomenama, on je također skrenuo pažnju na formiranje novog svjetskog poretka, pod kojim Sjedinjene Države neprestano gube moć.

“Svijet je danas na pragu novog međunarodnog poretka koji nastaje nakon ere globalnog bipolarnog poretka i teorije unipolarnog svjetskog poretka, tokom kojeg je Amerika, naravno, iz dana u dan sve slabija”, rekao je.

Khamenei je dalje naglasio važnost razvijanja dublje tačke gledišta o sukobu u Ukrajini u okviru novog poretka koji nastaje u svijetu.

„Događaji i nedavni rat u Ukrajini moraju se sagledati dublje i u kontekstu formiranja novog svjetskog poretka koji će vjerovatno pratiti složeni i teški procesi“, rekao je vrhovni lider Irana.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.