Iranska vojska dobila tri drona koja prenose bombe dometa do 1.500 km - Balkan Times

Iranska vojska dobila tri drona koja prenose bombe dometa do 1.500 km

Iranske oružane snage nabavile su tri drona sposobna da prenose bombe dometa do 1.500 kilometara, izjavio je u subotu za državnu televiziju iranski ministar odbrane Amir Hatami.

Dronovi mogu nadzirati “neprijateljske pokrete sa značajne udaljenosti” i u stanju su da izvode borbene misije, izjavio je on na ceremoniji isporuke dronova oružanim snagama emitovanoj na državnoj TV.

Avioni su opremljeni bombama i projektilima i mogu letjeti na visini od 13.716 metara, kazao je on, ne navodeći naziv novih dronova.

Dronove je proizvela iranska vojna industrija uz saradnju lokalnih univerziteta, kazao je Hatami, prenosi Reuters.

Dronovi su ključni element iranskog graničnog nadzora, posebno u vodama Zaliva u okolini Hormuškog moreuza, kroz koji prolazi petina svjetske trgovine naftom.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država dostigle su najviši nivo nakon ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija, u američkom napadu dronom u Bagdadu 3. januara, što je izazvalo Iran da ispali projektile nekoliko dana kasnije na baze u Iraku u kolima su smješteni američki vojnici.

Iransko ministarstvo odbrane isporučilo je velike količine novih bespilotnih letjelica za borbe i nadzor Zračnim snagama armije te zemlje.

Isporuka je bila popraćena službenom ceremonijom koja je održana danas u Organizaciji za iransku avijacijsku industriju u Isfahanu, uz prisustvo ministra odbrane, generala Amira Hatamija i drugih visokih zvaničnika, dan nakon obilježavanja Dana armije.

Govoreći na ceremoniji, Hatami je rekao da jedan od dronova može letjeti brizinom od 900 km na sat i izvoditi operacije na visini od 12 kilometara. On je dodao da taj dron može letjeti do 180 minuta i da ima domet od 1000 kilometara.

Velike količine dronova Ababil 3 i Karar također su dostavljenje Zračnim snagama.

Govoreći o dronu Ababil, Hatami je kazao da on ima srednji domet, da je dizajniran za nadzor i praćenje, kao i za izvođenje napada u radijusu od 150 kilometara.

On je rekao da je dron Karar strateški napadački dron, koji može postizati rezultate kao i avioni kojima upravljaju piloti.

Iran je poduzeo značajne korake u postizanju nezavisnosti u proizvodnji esencijalne vojne opreme i odbrambenih sistema, suočavajući se s decenijama dugim američkim sankcijama.

izvor: klix.ba

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.