Iranska armija će razbiti terorističke grupe u iračkom Kurdistanu ako se zlodjela nastave - Balkan Times

Iranska armija će razbiti terorističke grupe u iračkom Kurdistanu ako se zlodjela nastave

Načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohammad Baqeri, upozorio je na aktivnosti antiiranskih terorističkih grupa u poluautonomnoj iračkoj regiji Kurdistan, ističući da će one biti potpuno razbijene u slučaju da ustraju u svojim zlodjelima.

Iranska armija će razbiti terorističke grupe u iračkom Kurdistanu ako se zlodjela nastave – Načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohammad Baqeri, upozorio je na aktivnosti antiiranskih terorističkih grupa u poluautonomnoj iračkoj regiji Kurdistan, ističući da će one biti potpuno razbijene u slučaju da ustraju u svojim zlodjelima.

“Nažalost, svjedoci smo da naoružane kontrarevolucionarne grupe aktivno djeluju u sjevernom Iraku zbog apatije koju pokazuje Kurdistanska regionalna vlada (KRG) i slabosti centralne iračke vlade koje su posljedica prisustva Amerikanaca”, rekao je načelnik na marginama službene ceremonije u Teheranu u nedjelju.

Iranski komandant rekao je da su terorističke grupe pokušale proširiti svoje operacije na podsticaj Sjedinjenih Država, izraelskog režima i nekih arapskih država.

“Iako još nisu uspjeli izazvati veće probleme, oni su izvor nesigurnosti i zabrinutosti u nekim pograničnim područjima Irana. Ne tolerišemo takva ponašanja ”, istaknuo je Baqeri.

Visoki vojni dužnosnik također je izjavio da vlada u Bagdadu i kurdistanske vlasti ne bi smjele dopustiti terorističkim grupama da uspostave baze za obuku, radio i televizijske stanice i kampove na sjeveru Iraka, odakle izvode napade na iranske pogranične regije i ubijaju Irance.

“Oružane snage Irana, pod komandom i pokroviteljstvom Revolucionarne garde (IRGC), uništit će baze takvih terorističkih grupa. Operacije koje su trajale posljednje dvije sedmice nastavit će se jer je zakonsko i logično pravo iranske nacije da uživa u sigurnim i mirnim granicama ”, naglasio je.

“Pozvali smo čelnike Kurdistana i zvaničnike iračke vlade da iskorijene ove terorističke grupe i spriječe njihove aktivnosti, ali na zahtjeve nije odgovoreno na odgovarajući način. Stoga, ako se nastavi prisustvo takvih grupa i njihova zlodjela, mi ćemo ih u potpunosti razbiti”, rekao je vrhovni komandant.

Kopnene snage IRGC-a su 9. septembra koristile samoubilačke i borbene bespilotne letjelice, kao i pametnu i precizno navođenu artiljeriju za gađanje terorista u surovim planinama iračke regije Kurdistan.

Uslijedilo je to nekoliko dana nakon što je brigadni general Mohammad Pakpour, upozorio Kurdistan da ne dozvoli terorističkim grupama da koriste njen teritorij za prijetnju Islamskoj Republici.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.