Iran, uteg koji je promijenio tok rata u BIH - Balkan Times

Iran, uteg koji je promijenio tok rata u BIH

Pozivajući se na izjave visokih političko-vojnih zvaničnika Bosne i Hercegovine tokom ratnih godina (1992-1995), koje su iznesene usmeno ili u obliku pisanih memoara i zbirki, poput memoara Alije Izetbegovića, memoara generala Delića i memoara generala Hasana Efendića, te zbirki knjiga Richarda Holbrookea i srpskih i hrvatskih autora, Islamska Republika Iran odigrala je ključnu ulogu u očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Iran, uteg koji je promijenio tok rata u BIH – Neki su pak pisci optužili Iran za širenje islama i destabilizaciju u regiji, ali između redaka njihovih tekstova se može zaključiti da su neprijatelji muslimana Bosne i Hercegovine bili jako ljuti na djelovanje Irana u pomaganju Bošnjacima tokom rata, jer je Iran osujetio sve njihove planove za uništavanje Bosne i Hercegovine i dezintegraciju te zemlje.

Muhammed . B . P

Također treba ukazati i na to da Islamska Republika Iran nije imala geopolitički cilj u Bosni i Hercegovini i ušla je u rat u toj zemlji samo s ciljem spašavanja života muslimana od agresije i genocida, i to na zahtjev političkih zvaničnika Bosne i Hercegovine i po nalogu ajatolaha Hameneija, lidera Irana.

Kako su priznali bosanski političko-vojni dužnosnici, da Iran nije pružio svestranu pomoć Bosni i Hercegovini, ona bi se sigurno raspala.

Bošnjaci se zbog nedostatka oružja nisu mogli oduprijeti četvrtoj najmoćnijoj vojsci u Evropi (vojsci Srbije, JNA).

Jedna od najsnažnijih analiza o završetku rata u Bosni i Hercegovini govori da se od 1994. godine, kada je bosanskoj vojsci pružena ozbiljnija pomoć Irana, situacija u ratu u BIH polako počela mijenjati, budući da su muslimanski ratnici pronašli visoku motivaciju za odbranu svoje domovine, a ta je motivacija, zajedno s iranskom pomoći Bosni, poput “pokretačkog motora” promijenila situaciju na ratištu u korist Bošnjaka.

Najveće čudo rata u Bosni i Hercegovini svjedočili smo 1995. godine na ratištima zapadne Bosne, gdje je Bihać bio u potpunosti pod opsadom, a praktično zapadna Bosna pod pritiskom Srba, Hrvata i elemenata Fikreta Abdića se nalazila pred padom, ali kada je Islamska Republika Iran pružila pomoć bosanskoj vojsci, a borci Petog korpusa pokrenuli niz ofanzivnih operacija, prisilili su agresore da se povuku ne samo do tačke gdje je oslobođena zapadna Bosna, već se čak i Banja Luka (središte Republike Srpske) nalazila na pragu zauzimanja od strane trupa bosanske vojske.

Alija Izetbegovic

To je samo po sebi promijenilo odnos snaga u korist Bošnjaka.

Upravo je od ovog trenutka napredovanje bosanske vojske zaustavljeno američkim pritiskom! I odmah potom su postavljeni temelji za dejtonske mirovne pregovore.
Zaključak takve analize je da je Islamska Republika Iran bila faktor koji je promijenio odnose u korist bosanskih muslimana.

Sigurno se mnogi mladi u Bosni i Hercegovini ne sjećaju ili su zaboravili taj period Bosne i služenje Islamske Republike Iran, ali za one koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili svjedoci svestrane pomoći Irana, ovo pitanje nikada neće biti zaboravljeno.

Da Iran u to osjetljivo vrijeme nije požurio pomoći muslimanima Bosne i Hercegovine i da nije ispunio svoju humanu dužnost, te da je, poput ostalih islamskih zemalja, upao u računicu vlastite svrsishodnosti i nacionalnih interesa, možda na svjetskoj geopolitičkoj karti ne bi postojala država koja se zove Bosna i Hercegovina, jer je tajnim sporazumom poznatim pod nazivom „Karađorđevo“ Bosna i Hercegovina bila podijeljena, a muslimani bi ili bili uništavani ili se iseljavali u druge zemlje, ili, ako bi htjeli i ostati u svojoj domovini, bili bi prisiljeni prijeći na kršćanstvo.

Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.