Iran poziva Generalnu skupštinu UN-a da rezolucijom osudi atentat na generala Sulejmanija - Balkan Times

Iran poziva Generalnu skupštinu UN-a da rezolucijom osudi atentat na generala Sulejmanija

Iran je pozvao Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda da donese rezoluciju kojom se osuđuje američki atentat na glavnog antiterorističkog komandanta te zemlje generala Kasima Sulejmanija, kako bi se zaštitio međunarodni mir i ljudska prava.

Iran poziva Generalnu skupštinu UN-a da rezolucijom osudi atentat na generala Sulejmanija – Iran je pozvao Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda da donese rezoluciju kojom se osuđuje američki atentat na glavnog antiterorističkog komandanta te zemlje generala Kasima Sulejmanija, kako bi se zaštitio međunarodni mir i ljudska prava.

U saopštenju objavljenom u subotu, Pravni odjel ureda iranskog predsjednika obilježio je drugu godišnjicu atentata na generala Sulejmanija, koji je boravio u diplomatskoj posjeti Bagdadu, gdje je bio meta američkog udara dronom.

U saopštenju se ističe da je bivši američki predsednik Donald Tramp u to vrijeme otvoreno preuzeo odgovornost za taj gnusni zločin, rekavši.

U njemu se navodi da bi Generalna skupština UN-a trebala “preduzeti sve pravne inicijative u okviru svojih nadležnosti, uključujući usvajanje rezolucije kojom se osuđuje ubistvo vladinih i diplomatskih zvaničnika od strane [druge] vlade [i] da preduzme mjere za sprječavanje takvih zločina u budućnosti”.

U saopštenju se također žali zbog činjenice da američka vlada svojim ekstremnim unilateralizmom krši međunarodne zakone i propise, dok međunarodna zajednica šuti.

Bez sumnje, nastavlja se, međunarodni mir će biti još više ugrožen ako počinioci terorističkog napada budu slobodni da hodaju nekažnjeno.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.