Iran osuđuje šutnju Međunarodne agencije za atomsku Balkan Times

Iran osuđuje šutnju Međunarodne agencije za atomsku energiju zbog šutnje u vezi atentata

image

Iran osuđuje šutnju Međunarodne agencije za atomsku energiju zbog šutnje u vezi atentata- Iran osuđuje šutnju Međunarodne agencije za atomsku energiju zbog šutnje u vezi atentata- Iranski ambasador i stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama u Beču snažno je osudio šutnju Međunarodne agencije za atomsku energiju povodom atentata na njenog nuklearnog naučnika Mohsena Fakrizadea.

Kazem Gharibabadi, kao odgovor na primjedbe generalnog direktora IAEA-e da niko, počevši od Irana, ne bi imao šta dobiti od okončanja inspekcija nuklearnih postrojenja, rekao je: “Na prvom mjestu, očekuje se da će IAEA jasno iznijeti svoj stav o terorističkom činu i najoštrije osuditi taj čin ”.

“IAEA ima neposrednu i temeljnu odgovornost za incident”, rekao je novinarima.

Iranski visokopozicionirani diplomata dodao je:

“S obzirom na to da je Iran zemlja koja ima najviše inspekcija i ima najtransparentniji nuklearni program ispunjavajući razne obaveze, a njenim naučnicima se prijeti ili se oni ubijaju, a nuklearna postrojenja također napadaju ili sabotiraju, agencija ima neposrednu i osnovnu odgovornost. ”

Fahrizadeh, ugledni naučnik u iranskoj nuklearnoj i odbrambenoj industriji, ubijen je u terorističkom napadu u regiji Absard u provinciji Teheran u petak popodne.

Odgovarajući na pozive iranskih članova parlamenta da okončaju dodatne inspekcije Agencije nakon ubistva vrhunskog nuklearnog naučnika, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u ponedjeljak Francuskoj agenciji za štampu (AFP):

“Razumijemo nelagodu, ali u isto vrijeme je jasno da niko, počevši od Irana, ne bi imao što dobiti od smanjenja, ograničenja ili prekida onoga na čemu radimo zajedno s njima. ”

Iranski parlament pozvao je da se ukinu dodatne inspekcije  njegovih nuklearnih postrojenja u okviru tzv. Dodatnog protokola, nakon što je izvršen atentat na istaknutog nuklearnog fizičara.

Iranske vlasti saopštile su da su jasni tragovi cionističkog režima Izraela u atentatu.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif izjavio je danas da je vlada te zemlje primorana da implementira zakon koji je usvojen u parlamentu i koji nalaže ubrzavanje razvoja nuklearnog programa i uvođenje ograničenja inspekcijama u nuklearnim postrojenjima.

Zarif se posredstvom videokonferencije obratio učesnicima 6. Foruma mediteranskog dijaloga (MED) kojeg organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Institut za međunarodnu politiku (ISPI), prenosi Anadolu Agency (AA).

On je u obraćanju kazao da se vlada Irana protivila takvom aktu, ali kako je prinuđena da implementira novousvojeni zakon o ubrzanju nuklearnog programa.

“Nije nam se svidio zakon kojeg je parlament usvojio, ali implementirat ćemo ga u skladu s međunarodnom praksom poštivanja parlamentarnih ingerencija” –  poručio je Zarif.

Šef iranske diplomacije Zarif je i ovom prilikom izrazio spremnost Irana da odustane o ubrzanog razvoja nuklearnog programa i vrati se poštivanju međunarodnog nuklearnog sporazuma ako vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prethodno ukinu sankcije i vrate se sporazumu.

“To je sporazum o kojem se pregovaralo i kojeg smo dogovorili i potpisali. Nećemo ponovo pregovarati o njemu. Ako Zapad želi ograničiti iranski raketni program, mora prvo obustaviti prodaju oružja na Bliskom istoku“, poručio je Zarif.

Kazao je da evropskim zemljama, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, zamjera što još uvijek nisu ni osudile prošlosedmični atentat na uglednog iranskog nuklearnog stručnjaka Mohsina Fakhrizadeha, za koje je kazao da je čin međunarodnog terorizma.

Glasnogovornik Vijeća starješina saopštio je da je strateški plan iranskog parlamenta u vezi sa suprotstavljanjem sankcijama prihvaćen na sastanku u srijedu. Međunarodne agencije za atomsku

Vijeće starješina smatra da plan nije protivan ustavu, te da je prihvaćen od njihove strane, rekao je glasnogovornik Abbas Ali Kadkhodai danas nakon sastanka. Međunarodne agencije za atomsku

Iranski parlament je nakon atentata na istaknutog nuklearnog naučnika, Mohsena Fahrizadea, pozvao na pozvao da Iran odustane od dobrovoljne primjene Dodatnog protokola. Međunarodne agencije za atomsku

U 6. članu parlamentarnog plana navodi se kako vlada Islamske Republike Iran, u slučaju da zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma ne ispune svoje obaveze unutar sporazuma, koje se tiču normalnih bankovnih relacija, potpunog uklanjanja barijera za izvoz i prodaju iranske nafte i proizvoda te brzog povratka novca u inostranstvu, 2 mjeseca nakon stupanja na snagu zakona, mora zaustaviti dobrovoljnu impelementaciju Dodatnog protokola.

Dodatni protokol podrazumijeva dodatne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja od strane Međunarodne agencije na atomsku energiju pri UN-u, kao i druge ustupke s iranske strane. Međunarodne agencije za atomsku

U utorak su iranski zastupnici na otvorenoj sesiji parlamenta usvojili strateški plan akcije od 9 članaka sa 251 glasa za, i naglasili potrebu njegove implementacije.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes) Međunarodne agencije za atomsku

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.