Iran: Al-Aksa mora biti zaštićena međunarodnim zakonom - Balkan Times

Iran: Al-Aksa mora biti zaštićena međunarodnim zakonom

Iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) najoštrije je osudio posljednji napad izraelskih snaga na džamiju al-Aksa i upozorio okupatorski režim na posljedice njegovih akcija, ističući da to sveto muslimansko mjesto mora biti zaštićeno međunarodnim zakonom.

Iran: Al-Aksa mora biti zaštićena međunarodnim zakonom – Iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) najoštrije je osudio posljednji napad izraelskih snaga na džamiju al-Aksa i upozorio okupatorski režim na posljedice njegovih akcija, ističući da to sveto muslimansko mjesto mora biti zaštićeno međunarodnim zakonom.

Majid Takht-Ravanchi rekao je to na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, tokom kojeg je kritizirao 15-člano tijelo zbog šutnje i nedjelovanja u vezi s zločinima izraelskog režima nad palestinskim narodom, rekavši da sve dok Vijeće sigurnosti i dalje šuti o takvim zločinima, prava Palestinaca neće biti zaštićena.

“Nastavak sadašnjeg stava Vijeća sigurnosti samo je ohrabrio  izraelski režim da nastavi svoju okupaciju i zločine nad potlačenim palestinskim narodom”, rekao je Takht-Ravanchi.

Iranski ambasador u UN-u rekao je da su zločini cionističkog režima nad palestinskim narodom potpuno dokumentirani i nepobitni, dodajući da se prema međunarodnom pravu smatraju ratnim zločinima i da se počinitelji moraju izvesti pred lice pravde bez daljeg odlaganja.

Ističući da je puno priznanje neotuđivih prava palestinskog naroda preduvjet za rješenje sukoba, Takht-Ravanchi je pozvao Vijeće sigurnosti da Izrael smatra odgovornim svim pravnim sredstvima koja su mu na raspolaganju.

Osvrćući se na nedavne zločine izraelskog režima na okupiranim palestinskim teritorijama, Takht-e Ravanchi je rekao da se situacija tamo pogoršala nastavkom izraelske rasističke politike i brutalnih zločina nad palestinskim narodom.

“Izraelski režim je počinio svoje zločine pred očima međunarodne zajednice i dobro zna da se neće suočiti sa posljedicama”, rekao je iranski diplomata.

Takht-e Ravanchi je osudio nedavne izraelske napade na džamiju al-Aqsa tokom svetog mjeseca posta Ramazana, rekavši da je svako skrnavljenje muslimanskih svetinja i povređivanje osjećaja muslimana širom svijeta gnusno i da ga ne treba tolerirati.

“Kako bi se spriječila katastrofa sa dalekosežnim implikacijama, istorijski i pravni status ovog svetog mjesta mora biti zaštićen međunarodnim pravom”, rekao je.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme mjere predostrožnosti kako bi zaštitila džamiju al-Aksa, uključujući njeno kulturno naslijeđe, od napada izraelskih okupacionih snaga i ekstremističkih doseljenika”, dodao je.

Izraelske snage su u više navrata napale palestinske vjernike u kompleksu džamije al-Aksa od početka aprila, s početkom svetog mjeseca Ramazana koji se poklopio sa jevrejskom Pesahom.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.