Intervju - Stjepan Mesić: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, Bleiburg

Intervju – Stjepan Mesić: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, Bleiburg je izmišljotina!

Intervju – Stjepan Mesić: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, Bleiburg je izmišljotina!- Informacija da će se 16. maja u Sarajevu održati komemoracija posvećena 75. godišnjici Bleiburga, izazvala je nemalo iznenađenje, brojne rekacije i osude, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Piše: Faruk Vele

Kako se navodi u saopćenju tzv. Počasnog bleiburškog voda, koji su organizatori komemoracije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodit će 16. Maja svetu misu u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu.

Zašto misa?

Hrvatski predsjednik u dva mandata, prvi predsjednik Vlade Hrvatske te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže da je „iznenađen da se uopće održava misa Bleiburg“.

„Jer u Bleiburgu nema nikakvih žrtava! Bleiburg je jedna izmišljotina, u Bleiburgu je kapitulirala kvislinšta vojska, a 10-15 dana prije Bleiburga kapitukirao je Treći rajh…“, kazao je Mesić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi neke važne činjenice konačno moraju reći, te pitata kome se to održava pomen?

„Neka objave fotografije, ko je ubijen tamo…“, dodao je Mesić, podsjećajući, uz ostalo, da su svi civili pušteni da se vrate svojim domovima.

Crkva žali za NDH

Prema njegovim riječima, pojedinci i Crkve ne mogu prežaliti jer kapitulirala Nezavisna država Hrvatska (NDH).

Zašto upravo Sarajevo?

„Zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije. Jer tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi.  Njima treba ko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, sa krvavim rukama, sa velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti. Prema tome, koliko god oni žalili za NDH, ona se nikada neće vratiti“, rekao je Mesić za naš portal.

Nadalje, dodaje kako je često reakriviranje priče o Bleiburgu krivnja, prije svega, aktuelnih hrvatskih vlasti koje na toj „nostalgiji za jednim zločinačkim režimom skupljaju poene za izbore“.

„Međutim, time se kompromitiraju u cijelom svijetu, jer je upravo u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam. Ne samo u Europi, već i u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno nerazumiju, oni žive u jendom izgubljenom svijetu. Ali u tome prednjači Katolička crkva“, istakao je bivši predsjendik Hrvatske.

Da li je onda fašizam pobijeđen, iako obilježavanom 9. Maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe?

„Sav moderan svijet zna da je pobjedom saveznika u Drugom svjetskom ratu taj zločinački režim, fašizam, nacifašizam definitivno sišao sa političke scene. On je neponovljiv, kao što su neponovljivi ti mega-zločini koji su se dogodili u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Fašizam je takav sistem koji je išao na uništenje cijelih naroda. Židove je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogastvo. Romi su trebali biti uništeni – da ne smetaju. A Slavi, ili robovi, su trebali ostati da rade za nadljude, a to su Germani. To i ovi naši nostalgičari za NDH-om ne razumiju. Da je pobijedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom! Oni, jednostavno, ništa ne razumiju“, zaključio je Mesić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.