Imate 72 sata da napustite Caracas - Balkan Times

Imate 72 sata da napustite Caracas

U ponedjeljak je Vijeće Europske unije dodalo 19 venezuelskih dužnosnika na popis sankcija zbog njihove navodne uloge u “podrivanju demokracije i vladavine prava” u latinoameričkoj naciji. Isabel Brilhante Pedrosa, veleposlanica Europske unije u Venezueli, proglašena je “persona non grata” i dobila je 72 sata da napusti zemlju.

Imate 72 sata da napustite Caracas – Ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, koji je u srijedu najavio promjenu statusa, osobno je predao Pedrosi obavijest o odlasku iz Venezuele po nalogu predsjednika Nicolasa Madura.

“Prema uputama predsjednika NicolasMadura, veleposlanica Europske unije u našoj zemlji Isabel Brilhante Pedrosa proglašena je osobom non grata. Ima 72 sata da napusti Venezuelu”, obratio se putem društvene mreže ministar vanjskih poslova

Odgovor je ovo nakon odluku Vijeća Europske unije u ponedjeljak o dodavanju 19 venezuelskih dužnosnika na popis sankcija na temelju njihovih navodnih zločina protiv demokracije i ljudskih prava. Proširena lista je povećala ukupan broj venezuelskih dužnosnika koje je EU sankcionirala na i sada iznosi 55, uz ograničenja koja uključuju zamrzavanje imovine i zabrane putovanja.

Kasnije u srijedu, glasnogovornica EU pozvala je Venezuelu da preinači odluku o hitnom protjerivanju svog izaslanika: “EU duboko žali zbog ove odluke, koja će samo dovesti do daljnje međunarodne izolacije Venezuele. Pozivamo da se ova odluka poništi”, rekla je glasnogovornica. “Venezuela će svoju trenutnu krizu prevladati samo pregovorima i dijalogom, kojemu je EU u potpunosti predana, ali koje ova odluka izravno potkopava”, nastavlja glasnogovornica.

U izjavi o sankcijama u ponedjeljak, Caracas je naznačio da “kategorički odbija” postupak EU, a Bruxelles je optužio za “samovoljno nametanje jednostranih prisilnih mjera” protiv “časnih građana lažnim argumentima kao reakciju na frustraciju” nekih članica zbog njihovog neuspjeha. kako bi se postigla promjena režima u zemlji.

“Venezuela … osuđuje proizvoljnu prirodu ovih sankcija koje nemaju pravnu osnovu u zajedničkim normama međunarodnog prava. Te nepravilne odluke također otkrivaju nesposobnost Europskog bloka da shvati, prihvati i poštuje volju venezuelskog naroda i još jednom otkriva svoju intervencionističku politiku prema Venezueli”, odgovora Caracas.

U siječnju je Europska unija objavila da više ne smatra oporbenu figuru Juana Guaida “privremenim predsjednikom zemlje”, spuštajući svoj status na “privilegirani sugovornik”. Promjena statusa nije uslijedila, ali je blok umanjio pritisak na Caracas. EU i dalje ostaje solidarna sa svojim američkim saveznicima u primjeni sankcija protiv venezuelskih tvrtki, entiteta i osoba, a desetke milijardi venecuelanske imovine ostaje zamrznuto u europskim bankama.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Maduro optužio je Španjolsku za utočište terorista koji su pripremali napade na Venezuelu. Nakon promjene vlasti u Washingtonu prošlog mjeseca, nova se uprava obvezala nastaviti priznavati Guaida kao privremenog čelnika zemlje.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.