Ibrahim Raisi danas zvanično novi iranski predsjednik - Balkan Times

Ibrahim Raisi danas zvanično novi iranski predsjednik

Ibrahim Raisi od danas je zvanično postao osmi predsjednik Islamske Republike Iran, nakon što je njegov mandat potvrdio vrhovni lider ajatullah Sejjid Ali Hamenei na ceremoniji koja je prije podne održana u Teheranu, nakon što je bivši šef pravosuđa osvojio najveći broj glasova na 13. predsjedničkim izborima u junu.

Ibrahim Raisi danas zvanično novi iranski predsjednik – Na događaju je pročitan ukaz vrhovnog lidera, u kojem novog predsjednika poziva da radi na aktiviranju zemljinih kapaciteta i pomogne u dostizanju razvojnog skoka u svim sektorima, posebno ističući ekonomiju.

„Danas je naša draga zemlja žedna vrijednog služenja i spremna je ostvariti skok na svim poljima. Treba joj kompetentno, borbeno, inteligentno i hrabro upravljanje koje može organizovati poznate i skrivene mogućnosti nacije, posebno omladine, koje su mnogo brojnije od problema“ – kazao je.

U svom govoru, Raisi je odziv na predsjedničkim izborima u 18. juna opisao pokazateljem religijske demokratije u Iranu.

„Uprkos neprijateljskoj propagandi, sigurnosnim protokolima koje je diktirala pandemija koronavirusa i drugim problemima, učešće na izborima bilo je veliko“ – kazao je on i dodao da su Iranci poslali poruku da traže promjenu, pravdu, borbu protiv korupcije, siromaštva i diskriminacije.

Istakao je da su neuspjesi prethodne vlade doveli do povrede povjerenja građana, čak i više od povrede materijalnog stanja, te je obećao značajne promjene.

On je pozvao građane, intelektualce, mislioce i zvaničnike da rade zajedno kako bi doprinijeli promjenama koje trebaju državi.

Vrhovni lider Irana je tokom svog obraćanja ukazao da u mnogim zemljama, tranzicija vlasti obično biva popraćena sukobima, ali je taj proces u Iranu bio miran i siguran.

Aerodromi u Teheranu bili su zatvoreni dva i po sata, a drumski saobraćaj ograničen dok je trajala ceremonija, saopštila je Saobraćajna policija Teherana.

Raisi će zakletvu položiti u četvrtak na ceremoniji inauguracije, naslijedivši prethodnika Hassana Rouhanija koji se na tom položaju nalazio osam godina. Njegova administracija polagala je nade u pregovore sa Zapadom i ukidanje sankcija, no takav pristup nije donio mnogo dobra iranskim građanima, te je inflacija porasla, a kupovna moć građana opala u posljednjim godinama.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.