Harris: SAD su veoma zabrinute zbog situacije na bjeloruskoj granici - Balkan Times

Harris: SAD su veoma zabrinute zbog situacije na bjeloruskoj granici

Sjedinjene Američke Države (SAD) su veoma zabrinute situacijom na poljsko-bjeloruskoj granici, izjavila je američka potpredsjednica Kamala Harris u petak.

Harris: SAD su veoma zabrinute zbog situacije na bjeloruskoj granici – Sjedinjene Američke Države (SAD) su veoma zabrinute situacijom na poljsko-bjeloruskoj granici, izjavila je američka potpredsjednica Kamala Harris u petak.

“Po pitanju Bjelorusije i onoga što se dešava na granici s Poljskom, veoma smo zabrinuti time i pomno to pratimo. Režim Aleksandra Lukašenka je, ja vjerujem, angažovan u veoma uznemirujućim aktivnostima. O tome sam razgovarala s predsjednikom Emmanuelom Macronom. a oči svijeta i njegovih čelnika uperene su prema onome što se tamo dešava”, rekla je Harris.

Evropska unija optužuje Bjelorusiju da je pokrenula “hibridni napad” na blok prebacujući avionima hiljade migranata, uglavnom s Bliskog istoka, pomažući im da ilegalno uđu u Poljsku. EU se priprema da uvede nove sankcije Minsku.

Harris je također kazala da su Francuska i SAD potvrdile svoju obavezu za borbu protiv terorizma, posebno u regiji Sahela.

“Dijelimo zabrinutost aktuelnim izazovima s kojima se zemlje u Sahelu suočavaju. Među brojnim zajedničkim prioritetima je potreba suzbijanja trenutnog nasilja i mogućnosti izbijanja novih sukoba”, poručila je Harris, prenosi Reuters.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.