Neprijateljima nije problem hidžab, nego snažan, nezavisan i napre

Hamenei: Neprijateljima nije problem hidžab, nego snažan, nezavisan i napredan Iran

Iranski vrhovni lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, prisustvovao je u ponedjeljak završnoj ceremoniji studenata oficirskih univerziteta Oružanih snaga Irana, gdje je iznio svoje mišljenje o protestima i nemirima u Iranu.

Hamenei: Neprijateljima nije problem hidžab, nego snažan, nezavisan i napredan Iran – „Odlučno kažem da su ta dešavanja plan SAD, cionističkog režima i njihovih sljedbenika, a neki izdajnici iz Irana, koji žive izvan zemlje, su im pomogli. Oni imaju glavni problem sa snažnim i nezavisnim Iranom i napretkom zemlje. Iranski narod se u ovim dešavanjima pokazao sžanim, i u budućnosti će, gdje god to bude potrebno, hrabro izaći na teren“ – rekao je lider islamske revolucije Irana.

Ajatullah Hamenei je iranski narod opisao potlačenim, ali snažnim, te je nastavio:

„Preminula je mlada djevojka, i ja sam se ražalostio zbog toga, ali to da bez ikakve istrage i jasnih dokaza, jedna grupa izađe na ulice i poremeti red i mir, zapali Kur'an, svuče hidžab pokrivenoj ženi, zapali džamije, husejnije i automobile građana; to nije bila obična i prirodna reakcija.“

„Da nije bilo incidenta s tom djevojkom, našli bi drugi izgovor za ove godine, početkom jeseni, stvore nesigurnost i nerede u zemlji“ – pojasnio je on, ističući da su nemiri bili isplanirani.

Podsjetio je da se na svijetu često događaju protesti i ulični nemiri, poput Evrope, posebno Francuske, ali je nezapamćeno da američki zvaničnici podržavaju vandale i šalju im podruke podrške, ili obećavaju pomoć u uspostavljanju internetske konekcije kako bi se mogli povezati.

„U Iranu se takva podrška dogodila mnogo puta. Kako onda neki ne vide stranu ruku i kako razuman čovjek ne osjeti da u tim događajima postoji neki drugi uticaj“ – rekao je, naglašavajući da su tvrdnje američkih zvaničnika da žale zbog smrti jedne mlade Iranke potpuna laž.

Kao motiv stranih zemalja za stvaranje nereda u Iranu, ajatullah Hamenei je rekao da one osjećaju da Iran napreduje prema sveobuhvatnoj moći, i da to ne mogu podnijeti, te da Iran uspijeva prevazići i sankcije.

„Oni ne žele da se ostvari taj napredak i s ciljem njegovog zaustavljanja, napravili su plan da zatvore univerzitete, ulice učine nesigurnima, a da se zvaničnici zaokupe novim problemima na sjeverozapadu i jugoistoku zemlje“ – kazao je on i poručio da su neprijateljske kalkulacije pogrešne.

Ističući da se Amerika ne protivi samo Islamskoj Republici, nego i snažnom i nezavisnom Iranu, te da želi samo onaj Iran kakav je bio u doba dinastije Pahlavi, koji je poput krave muzare potpuno poslušan pred njihovim naredbama.

„Ne radi se o hidžabu ili lošem nošenju hidžaba. Radi se o nezavisnosti, otporu, jačanju i autoritetu islamskog Irana“ – naglasio je.

U nastavku je kazao da je veoma mali broj onih koji su na ulicama pravili haos, u poređenju s iranskim narodom i odanom omladinom, te da među njima ima veliki broj zaostataka grupa koje su pobjedom islamske revolucije u Iranu zadobile snažan udarac.

Također, drugi dio svog govora posvetio je mladim kadrovima Oružanih snaga Irana, ističući njihovu odgovornost u održavanju sigurnosti zemlje.

Na kraju je sigurnost Irana, za koju se ne oslanja ni na jednu stranu zemlju ili organizaciji, nazvao velikom prednosti, koja proističe iz oslanjanja na moć Uzvišenog Boga.

„Oni koji se oslanjaju na strance, u kriznim uslovima će ostati sami, jer stranci neće ni željeti ni moći čuvati nekog drugog“ – zaključio je vrhovni lider Islamske Republike Iran.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.