Hamas: Izraelski plan aneksije je objava rata - Balkan Times

Hamas: Izraelski plan aneksije je objava rata

Hamas: Izraelski plan aneksije je objava rata – Ostajemo odana straža u odbrani palestinskog naroda i njihovog teritorija i svetih mjesta, poručio je Hamas.

Palestinski pokret Hamas poručio je da izraelski plan o aneksiji predstavlja objavu rata, prenosi Anadolija.

“Palestinske grupe otpora smatraju izraelski plan aneksije velikih područja okupirane Zapadne obale objavom rata palestinskom narodu”, kazao je u videoporuci Abu Obeida, portparol Brigade Ezzedine al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Poručio je također da svi trebaju znati da će ova brigada i dalje braniti Palestince i njihovu zemlju.

“Ostajemo odana straža u odbrani palestinskog naroda i njihovog teritorija i svetih mjesta”, kazao je Obeida.

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad Malki upozorio je u srijedu Izrael kako će, ukoliko anektira Zapadnu obalu, biti posljedica.

Malki je u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme efikasne mjere, uključujući sankcije, kako bi Izrael odustao od plana aneksije. Podsjetio je da je aneksija zločin i da će odnose Izraela i Palestine odvesti na put bez povratka.

‘Dogovor stoljeća’

”Izrael treba znati da će aneksija imati trenutne posljedice”, rekao je Malki te pozvao zemlje da priznaju Palestinu.

Palestinski zvaničnici zaprijetili su također da će poništiti bilateralne sporazume s Izraelom ako se nastavi s planiranom aneksijom, što bi dodatno narušilo rješenje o dvije države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku Vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio “Dogovora stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela” i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.