HAJRUDIN SOMUN: Netanyahu može da zapali Jerusalim - Balkan Times

HAJRUDIN SOMUN: Netanyahu može da zapali Jerusalim

Nove vlade još ne bi bilo da Lapid nije kratko prije isteka roka od 28 dana uspio potpisati sporazum s Mensurom Abasom, koji odnedavno vodi Raam

HAJRUDIN SOMUN: Netanyahu može da zapali Jerusalim – “Kraj vladavine Benjamina Netanyahua”, tako od jučer bruje mediji prenoseći vijesti kako je pred ponoć u srijedu predvodnik koalicije Yair Lapid obavijestio šefa države da je sklopio sporazume sa sedam stranaka o formiranju nove vlade Izraela. Osma je njegova partija Yesh Atid (Ima budućnosti).

HAJRUDIN SOMUN

Nove vlade još ne bi bilo da Lapid nije kratko prije isteka roka od 28 dana uspio potpisati sporazum s Mensurom Abasom, koji odnedavno vodi Raam, najmanju od svih tih stranaka. Kud će veće iznenađenje biti da od jednog Palestinca zavisi sudbina izraelske vlade. Doduše, tog šefa islamističke grupacije Izraelci ne smatraju Palestincem, nego Arapom, kao i ostalih 20 posto svog stanovništva.

A i njemu kao dobrom trgovcu izgleda da to godi. Od svih partija najvažnija je, međutim, Yamina koju vodi Naftali Bennett. On se dogovorio, bolje reći ubijedio je Lapida da se rotiraju na položaju premijera. Prve dvije godine vladu će voditi Bennett, a druge dvije Lapid. Prve dvije Lapid će biti šef diplomatije, a druge dvije Bennett bi radije preuzeo unutrašnje poslove.

NEUSPJELI EKSPERIMENT

Trebalo je da je Izrael odahnuo, a svijet se ponadao da će ta koalicija Izraelu, Palestincima i cijelom Srednjem istoku donijeti nešto novo što je drukčije od politike vlade desnog centra, ratova protiv Gaze i aneksije okupiranih teritorija, kakvu je Netanyahu vodio 12 godina. Pogotovo što je u međuvremenu izgubio podršku koju je takvoj politici pružao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Ali, ne lezi vraže! Netanyahu se ponadao da će majskim ratom protiv Gaze, na koji ga je, možda i namjerno, izazvao radikalni palestinski pokret Hamas, dovoljno prestrašiti opoziciju i domaću javnost opasnošću za egzistenciju Izraela, pa će ga zamoliti da ostane. U Izraelu se i jeste bila stvorila atmosfera ugroženosti, a nije se pitalo zašto je to tako. Jerusalem Post je pisao da je Izrael “doživio traumatičnih 11 dana kada je Hamas ispalio 4.500 raketa na glavne naseljene centre”. Taj mu eksperiment, dakle, nije uspio. Sad se ukazao drugi. Naime, Bennettova vlada bi do osmog, a najdalje 14. juna trebalo da dobije povjerenje Kneseta.

Ali pošto je predsjednik izraelskog parlamenta likudovac, znači Netanyahuov čovjek, on može taj termin da produži do 14. juna, a možda i više, kako bi se neki od poslanika pokolebali i napustili koalicioni sporazum. Novoj vladi je potreban 61 glas u Knesetu koji ima 120 mjesta. Osigurala je 62, ali je jučer već jedan Bennettov čovjek otkazao poslušnost. Zbog toga će Bennett i Lapid ovih dana pokušati da smijene šefa Kneseta, a Netanyahu da uz njegovu pomoć nađe još pokojeg izdajnika. Dovoljan im je još jedan. Poznati komentator s desnog krila izraelskog žurnalizma Ben Caspit, ali ne i simpatizer Netanyahua, upozorava jučer da ovo “još nije njegov kraj”. “Netanyahu se neće”, kaže, “ustezati da zapali Jerusalim da ostane na vlasti.”

Čak ako se i ne ostvari takva bojazan, a Netanyahu ode u političku penziju ili čak zatvor zbog korupcije, ne predviđa se dug život koaliciji koja se okupila oko samo jednog zajedničkog cilja – da obore Netanyahua. Smjesa je to politika i ljudi kakvu Izrael nije vidio od postanka – Jevreja s krajnje desnice, umjerene ljevice, religioznih i sekularnih, pa čak i prvog Palestinca koji to jeste ma kako se zvao.

I ako poživi, nova vlada će biti u dubokoj sjeni krajnje desnice koju oličava budući premijer Naftali Bennett. Zato sam na pitanje da li neko može, bar što se tiče odnosa prema ukupnom palestinskom problemu, biti gori od Netanyahua, odgovarao: “Može još gori” – imajući na umu upravo Bennetta.

Njegova se stranka inače zove Yamina (znači Udesno!, što jezik vuče da se nastavi u “Udesno se postrojte!”). Multimilioner i biznismen, poželio je da uđe u politiku, a to je bilo najlakše koristeći se religiozno-nacionalističkom retorikom, još žešćom od Netanyahuove. Netanyahuu je bio potreban upravo takav saradnik i partner kako se on lično ne bi previše izlagao kritici Amerike i Evrope.

Zato mu je davao jedno po jedno ministarstvo i umjesto njega govorio da “palestinske teroriste treba ubijati, a ne oslobađati”, da Palestina ne postoji, da se problem s Palestincima nikad ne može riješiti, da je Iran najveći izraelski neprijatelj s kojim ne treba sklapati nuklearni sporazum, nego ga napasti. Vodio je pokret jevrejskih doseljenika na palestinsku Zapadnu obalu, odnosno Judeju i Samariju, koju je trebalo anektirati u jevrejsku državu. Sve je to trajalo do prošle godine kada ga Netanyahu, shvativši valjda da mu ambicije sežu do čela vlasti, nije uvrstio u svoju vladu nacionalnog jedinstva. Tako je Bennett formirao svoju Jamine stranku, a Netanyahu posjekao glavnu granu stabla na kojem je sjedio godinama.

Da će Bennett voditi glavnu riječ, ali i politiku vlade s Netanyahuovom ideologijom, pokazuje i njegovo insistiranje da prve dvije godine mandata bude premijer. Yair Lapid će, koliko god bio umjereniji, i koliko god pokušavao da sa svojim Blokom za promjene skrene vladu s krajnje desnice u desni centar, biti prisiljen da popušta Bennettu i njegovim ultrašima.

Potekao iz kulturne građanske porodice – majka Shilamit Lapid je poznata književnica – i sa slavom popularnog TV voditelja, lako je pridobio glasove Izraelaca i postao neizbježan partner Bennettove stranke. Iako je nominalno na čelu koalicije, neće mu, međutim, biti lako da se nosi sa Bennettom i postigne kompromis s toliko raznolikim partnerima u vladi. Moguće je da će kao šef diplomatije Lapid uspjeti da ublaži nepovoljan imidž izraelske politike u Evropi i da zajedno s američkom novom administracijom pokrene pregovarački proces na Srednjem istoku.

Da ga pokrene prema temeljnijoj promjeni Netanyahuovog negiranja palestinske državnosti, zaustavljanja aneksije i novog naseljavanja Jevreja na Zapadnoj obali, deblokadi Gaze i povratka na princip dvije države – biće mu takođe teško imajući Bennetta za šefa. HAJRUDIN SOMUN

PALESTINCI KAO DA I NE POSTOJE

Možda će nova vlada unijeti nešto više reda, zakonitosti i stabilnosti u samom Izraelu. Do izlaska iz krize koja je trajala dvije godine došlo se putem opštih izbora koji su morali da se zakazuju četiri puta. U skladu s najboljim vrijednostima izborne demokratije, znači. Zato se Izraelci hvale, a hvali ih često i javnost zapadnog svijeta da su jedina demokratija na Srednjem istoku. Zapostavlja se činjenica koja ne samo da dovodi u pitanje nego negira takvu demokratiju – da je sve ono što čini palestinsko pitanje mjera mira i opstanka zemlje. HAJRUDIN SOMUN

A ovih nekoliko dana Palestinci kao da i ne postoje. Niko ih nije ni imenom pomenuo. Čak ni Isaac Herzog, u srijedu izabrani novi predsjednik Izraela, nekadašnji žestoki Netanyahov protivnik. U Izraelu je, međutim, porasla generacija mladih urbanih Jevreja koji od političara traže promjene i sve ih je više na uličnim protestima. Neku večer je Al-Jezeera prikazala reportažu o Atalyi, mladoj Izraelki koja je izišla iz zatvora u kojem je provela 11 mjeseci zato što je, uprkos ocu i djedu, odbila da služi vojsku koja služi sistemu aparthejda. Jasno je rekla na suđenju, aparthejda.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes) HAJRUDIN SOMUN

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.