Grčki premijer se izvinio zbog požara i odobrio 500 miliona eura pomoći - Balkan Times

Grčki premijer se izvinio zbog požara i odobrio 500 miliona eura pomoći

Šumski požari nesmanjenom žestinom gore u brojnim dijelovima zemlje.

Grčki premijer se izvinio zbog požara i odobrio 500 miliona eura pomoći – Grčki premijer Kiriakos Micotakis izvinio se za propuste vlasti u borbi protiv katastrofalnih požara i odobrio 500 miliona eura pomoći ljudima koji su izgubili domove i imovinu te za pošumljavanje opožarenih područja.

Dok požari i dalje bjesne, a vlada procjenjuje prve štete, Micotakis je došao na televiziju kako bi se javno izvinio i obećao da niko neće biti pošteđen odgovornosti, ali je istovremeno pozvao na jedinstvo nacije.

“Razmjeri štete paraju nam srce. Ispričavam se zbog gubitaka koje ste pretrpjeli”, rekao je Micotakis.

“Potpuno razumijem bol naših sugrađana dok su gledali svoje spaljene kuće i imovinu. Otkrit ćemo sve propuste i nitko neće izbjeći odgovornost”, dodao je.

Premijer je obećao da će vlada stati uz sve stradale i odobrio 500 miliona eura za regije Evia i Atika kod Atine.

O ostalim mjerama pomoći ministri će naknadno raspravljati.

„Oni koji su izgubili domove i imovinu će biti obeštećeni. Spaljena područja bit će pošumljena”, rekao je Micotakis, dodajući da “klimatska kriza kuca na vrata čitave planete”, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

U zemlji 586 požara
Podsjetio je da su hitne službe bile suočene sa čak 586 šumskih požara po cijeloj Grčkoj, u vrijeme toplinskog vala.

Zahvalio je zemljama koje su uputile pomoć te brojnim dobrovoljcima koji su pomagali vatrogascima.

Šumski požari koji su u protekloj sedmici progutali goleme šumske površine i primorali hiljade ljudi na bijeg i nesmanjenom žestinom gore u brojnim dijelovima zemlje.

Najveći požar je na otoku Eviji istočno od glavnog grada, gdje su do sada evakuirani deseti sela i hiljade ljudi, dok je vatra progutala šume i domove na sjeveru otoka.

Požari su izbili prošle sedmice tokom najgoreg toplinskog udara u tri decenije.

Temperature su u međuvremenu nešto pale, ali bi tokom sedmice mogle opet porasti pa je rizik od ponovnog rasplamsavanja požara i dalje velik.

Grci i danas stražare ispred svojih domova i nastoje ih spasiti od šumskih požara, te ne žele otići iako ih vlasti pozivaju na evakuaciju, dok se vatrogasci bore s vatrom osmi dan zaredom.

Vatrogasne jedinice pripravne su na snažne vjetrove koji bi mogli izazvati još požara na drugom po veličini grčkom otoku.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.