Granice Italije otvorene nakon tri mjeseca blokade - Balkan Times

Granice Italije otvorene nakon tri mjeseca blokade

Granice Italije otvorene nakon tri mjeseca blokade – Dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok će dolasci iz zemalja van područja Schengena biti dozvoljeni od 15. juna.

Italija danas otvara regionalne granice nakon tri mjeseca blokade usljed pandemije, čime je omogućena veća sloboda kretanja za više od 60 miliona stanovnika te zemlje, a od danas su dozvoljeni i dolasci iz područja Schengena bez obaveze karantina.

Regionalne granice otvorene su od ponoći, uprkos suprotstavljenim stavovima italijanskih zvaničnika oko otvaranja granica Lombardije, koja je najteže pogođena u Italiji, čemu su se protivili lideri regiona na jugu gdje je zabilježen manji broj slučajeva korona virusa nego na sjeveru, prenosi Tanjug.

Ipak, uz otvaranje regionalnih granica pojedina područja u Italiji jačaju kontolu i mjere u cilju sprečavanja širenja virusa uz pomoć “praćenja turista” digitalnim aplikacijama, mjerenja temperature termoskenerima, neophodne rezervacije za hotele i popunjavanje upitnika po dolasku.

Mjere zaštite i dalje na snazi

Za potpuni povratak u normalu zalagali su se Lombardija, Veneto i Ligurija, Toskana je zatražila još sedam dana čekanja, Kampanja je kritikovala odluku o otvaranju granica, a Sardinija je najavila “zdravstvene pasoše” za dolazak turista, što ministar regionalnih poslova Francesco Boccia smatra neustavnim.

Zabrana okupljanja i obaveza držanja sigurne razdaljine među ljudima i dalje su na snazi u Italiji u cilju sprečavanja širenja COVID-a 19 koji je teško pogodio tu zemlju, odnijevši više od 33.000 života, što je čini trećom zemljom u svijetu po broju žrtava tog virusa nakon SAD-a i Velike Britanije.

Upotreba zaštitne maske obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, uključujući javni prijevoz, a u regionima Lombardija, Trentino, Furlanija-Julijska krajina, Kampanja, ali i gradu Đenovi maske su obavezne i na otvorenom prostoru.

Na željezničkim stanicama putnicima će biti mjerena tjelesna temperatura termoskenerima, a ako je iznad 37,5 neće im biti dozvoljeno putovanje vozom.

Ponovno pokretanje aviosaobraćaja

U Italiji 24 aerodroma nastavlja sa radom, dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok će dolasci iz zemalja van područja Schengena biti dozvoljeni od 15. juna.

Italija je prva zemlja u Evropi koja je početkom marta uvela mjere karantina na cijeloj teritoriji, a sa popuštanjem restriktivnih mjera počela je pokretanjem poslovnih aktivnosti najpre 4. maja, zatim 18. maja, a naredni koraci, nakon današnjeg otvaranja granica, najavljeni su za 15. juni kada se otvaraju kina i pozorišta, dok će škole i stadioni ostati zatvoreni.

U Italiji je od početka krize COVID-19 zaraženo više od 233.000 ljudi, a aktivnih slučajeva je oko 39.000.

Prema posljednjim podacima broj novooboljelih u utorak je bio 318, od čega skoro 60 posto u Lombardiji, dok je osam regiona bez novih slučajeva pozitivinih – Puglia, Trentino, Umbrija, Sardinija, Dolina Aoste, Kalabrija, Molize i Bazilikata.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.