Govor lidera islamske revolucije povodom Nevruza - Balkan Times

Govor lidera islamske revolucije povodom Nevruza

Govor lidera islamske revolucije Irana, ajatullaha Sejjida Alija Hameneija, povodom Iranske nove godine, prenijeli su mnogi svjetski mediji, dok su zapadni mediji poseban akcenat stavili na dio obraćanja o nuklearnom sporazumu i odnosima Irana sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Govor lidera islamske revolucije povodom Nevruza – U svojoj televizijskoj poruci, ajatullah Hamenei je danas popodne pohvalio dokazane kapacitete iranske nacije u suočavanju s koronavirusom i sankcijama uvedenim zemlji.

„Uprkos sankcijama i blokiranju inostranih resursa, naša nacija, naši naučnici, ljekari, medicinsko osoblje, stručnjaci u laboratorijama i radiolozi zaista su uspjeli stvoriti veliko iskustvo i pokazati veliki uspjeh“ – kazao je.

On je kazao da neprijatelji otvoreno priznaju da je njihova kampanja maksimalnog pritiska protiv Islamske Republike doživjela neuspjeh.

„Znali smo da oni neće uspjeti te smo odlučni da porazimo neprijatelja na tom polju. Znali smo da će iranski narod ostati čvrst. Danas oni priznaju da njihova politika maksimalnog pritiska nije uspjela“ – dodao je.

Vrhovni lider irana je novu kalendarsku godinu – 1400. solarnu hidžretsku godinu – nazvao godinom proizvodnje, podrške proizvodnji i uklanjanja prepreka.

Podsjetio je da je slogan koji je bio odabran prošle godine glasio „skok u proizvodnji“, te da je on realizovan do prihvatljive, ali ne i željene mjere, a kao razloge je naveo različite pravne i administrativne prepreke i nedostatak podsticaja, poput onih za ulaganje. Zatim je pozvao vladu i građane da pruže podršku proizvodnji unutar zemlje i uklanjaju prepreke na tom putu.

Kao važnan događaj u novoj godini, ajatullah Hamenei je istakao predsjedničke izbore koji, kako je rekao, mogu imati važan utjecaj na okolnosti, poslove i budućnost zemlje, jer će vjerovatno biti izabrani novi lideri koji će biti energični i imati snažnu motivaciju.

Obraćajući se danas povodom obilježavanja Iranske nove godine, Nevruza, vrhovni iranski lider ukazao je na nekoliko značajnih tema.

Iranski mediji prenosili su uživo njegov novogodišnji govor, a on je na početku uporedio ulazak Irana u 1300.god, prošlog stoljeća, i ulazak u novu iransku 1400.god.

„1300.god. bio je početak diktature Reza-hana, nakon vojnog udara koji je izvršila Engleska. Ove godine, ulazak u 1400.god. obilježen je izborima, odnosno vladavini zasnovanoj na nezavisnosti i glasovima naroda“ – kazao je.

On je pozvao na jačanje unutrašnje proizvodnje i ekonomije, kako bi se popravile okolnosti i finansijsko stanje građana prouzrokovano sankcijama.

„Naša ekonomija ima kapacitet i mogućnost da bude jedna od najrazvijenih ekonomija u regionu, pa čak i na svijetu“ – kazao je, ističući da strana propaganda nastoji okolnosti u Iranu prikazati negativnim i nerješivim.

Također je dao nekoliko prijedloga na koji način popraviti ekonomsko stanje, ukloniti prepreke i pomoći proizvodnju.

Naveo je nekoliko primjera povećanja proizvodnje u protekloj godini, poput bijele tehnike, automobilskih guma, aluminijuma, petrohemijskih proizvoda, čelika itd.

Sankcije – zločin koji nema veze s diplomatijom

Ajatullah Hamenei je ekonomsku blokadu i sankcije nazvao velikim zločinom koji nema veze s diplomatijom i stvarnom politikom.

„Sankcije su za našu zemlju bile zločin, ali su imale i koristi te su prijetnju pretvorile u priliku. Naša aktivna omladina potrudila se i uspjela u nekim dijelovima gdje je roba bila vezana za inostranstvo, učiniti Iran nezavisnim i stvoriti tehnologiju unutar Irana“ – istakao je i nastavio:

„Naspram sankcija možemo odabrati dva puta. Prvi je da se krećemo prema onome koji je uveo sankcije i molimo ga da ih smanji ili ukine, a da on na sto stavi nekoliko arogantnih zahtjeva, što je put poniženja, raspada i zaostalosti. Drugi put je da aktiviramo svoju unutrašnju snagu i proizvedemo robe pod sankcijama unutar zemlje. Kada suprotna strana uvidi da se ti proizvodi proizvode unutar zemlje, pokajat će se, što će dovesti do ukidanja sankcija ili njihove potpune neefikasnosti.“

Kao uspješne primjere lider je naveo proizvodnju iranske vakcine i odbrambenu tehnologiju Irana.

Zvaničnicima, što sadašnjim, što budućim, savjetovao je da državnu ekonomiju planiraju na osnovu postojanja sankcija, a ne njihovog ukidanja.

„Moramo se truditi da jačamo zemlju. Slogan „snažan Iran“ je opšti i prihvataju ga svi građani“ – naglasio je.

Izbori – simbol jedinstva, a ne razilaženja

U drugom dijelu svog obraćanja vrhovni iranski lider je govorio o predstojećim predsjedničkim izborima, pozivajući Irance da ne nasjedaju na propagandu američkih i cionističkih obavještajnih agencija koja za cilj ima iranske izbore prikazati nevažnima, ili organizatore optužiti za namještanje izbora i građane odbiti od učešća na njima.

Virtualni prostor i društvene mreže ocijenio je važnim sredstvom za ostvarenje tih neprijateljskih ciljeva, te je istakao značaj upravljanja virtualnim prostorom kako on ne bi pao u ruke neprijatelja i kako se ne bi koristio protiv Irana.

Predsjednički položaj nazvao je najodgovornijim i najvažnijim položajem u zemlji, te je potencijalnim kandidatima poručio da se za predsjednika Irana kandiduju u slučaju da mogu podnijeti tu veliku odgovornost i da imaju barem generalni plan za rješavanje problema, posebno ekonomskih, u zemlji.

Građanima koji će glasati na izborima kazao je da dobar kandidat treba posjedovati osobine poput dobrog upravljanja i liderstva, vjere, pravednosti i borbe protiv korupcije i nepravde, revolucionarnog djelovanja, vjere u domaće kapacitete i omladinu; treba biti uz narod i imati nade u bolje sutra.

Pozvao je da izbori budu simbol jedinstva, a ne razilaženja među narodom.

Okolnosti su se promijenile u korist Irana

U posljednjem dijelu svog govora, iranski lider osvrnuo se i na američki pritisak i nuklearni sporazum iz 2015.god.

„Kampanja maksimalnog pritiska Amerike protiv Irana je doživjela poraz. Prethodni glupan kreirao je maksimalni pritisak da dovede Iran u položaj slabosti, kako bi pregovarao i nametnuo svoje arogantne zahtjeve; a tako loše je završio, i on i njegova zemlja, a islamski Iran stoji na nogama snažno i dostojanstveno“ – kazao je.

Novoj američkoj administraciji poručio je da će i ona doživjeti neuspjeh ukoliko odluči nastaviti prethodnu politiku maksimalnog pritiska protiv Teherana.

On je ponovio stav Irana po pitanju oživljavanja nuklearnog sporazuma i kazao da je uslov ukidanje svih američkih sankcija i potvrda istog od strane Irana.

„Ukoliko one zaista budu ukinute, vratit ćemo se obavezama iz nuklearnog sporazuma bez ikakvih problema, ali mi ne vjerujemo na riječ Amerikancima. Neki od njih o nuklearnom sporazumu kažu da se on treba izmijeniti. Da. Okolnosti iz 2015. i 2016.god. su se promijenile, ali ne u koristi Amerike, već u našu korist. Današnji Iran je mnogo snažniji“ – rekao je i nastavio:

„Vi svakodnevno imate nove probleme, a Bog zna kako će završiti i ovaj novi predsjednik. Nama se ne žuri s ovim prijedlogom. Da, vjerujemo da se prilike trebaju iskoristiti, ali ne žurimo, jer je ponekad opasnost veća od koristi. Mi smo požurili po pitanju nuklearnog sporazuma.“

Pogrešna politika SAD prema Iranu i u regionu

Ajatullah Hamenei je rekao da spor koji Iran ima s Amerikom nije pitanje ko će prvi popustiti, već da američka strana nije ispunila svoje obaveze.

„Mi smo Amerikancima dali do znanja još za vrijeme Obame da smo od povjerenja te smo djelovali na osnovu nuklearnog sporazuma, ali oni nisu izvršili svoje obaveze. Na papiru su rekli da su sankcije ukinute, ali su se ulagači plašili. Njihova obećanja za nas nemaju nikakvu vrijednost.

Amerikanci su pogriješili u ophođenju prema nama, i griješe u svim regionalnim pitanjima. Podrška cionističkom režimu Izraela i neprijateljsko prisustvo u Siriji su zasigurno greške“ – pojasnio je na kraju podsjećajući da islamski ummet nije zaboravio palestinsko pitanje, te da je agresija nad Jemenom započela još za vrijeme demokrata prije Trumpa. Nevruza 

Svjetski mediji o izjavama vrhovnog iranskog lidera Nevruza 

Pozivajući se na dio izjava ajatullaha Homeinija o tome da se Iranu ne žuri s predloženim rješenjem za oživljavanje nuklearnog sporazuma, Bloomberg News je napisao:

„Iranski lider je upozorio Sjedinjene Države da je trenutna politika naspram Islamske Republike osuđena na propast ukoliko sankcije ne budu efektivno i potpuno uklonjene“. Nevruza 

Ta mreža istakla je sljedeću rečenicu vrhovnog iranskog lidera: „Ne bismo trebali propuštati prilike, ali ne bismo trebali ni žuriti.“

„Iran je strpljiv. Nastavljamo sa svojim radom. Ukoliko oni prihvate i implementiraju politiku koju mi želimo, sve će biti uredu. U suprotnom, ostat će kako jeste“ – napisali su, insistirajući na riječima poput „koju mi želimo“, a ne navodeći da je ajatullah Hamenei akcenat stavio na to da nije u pitanju ko će prvi početi s povratkom u nuklearni sporazum, nego je stvar u tome da su Sjedinjene Države napustile sporazum i uvele sankcije, te da se samo trebaju vratiti istom i ukinuti sankcije, a da će Iran onda odgovoriti poništavanjem mjera koje je poduzeo za reduciranje obaveza prema sporazumu. Nevruza 

Reuters se osvrnuo na dio u kojem ajatullah Hamenei ističe da su Sjedinjene Američke Države glavni prekršitelj nuklearnog sporazuma i napisao:

„Ajatullah Hamenei objavio je u televizijskom govoru da su Amerikanci na papiru kazali da će sankcije biti ukinute, ali u praksi ih nisu ukinuli. Njihovo obećanje nema vrijednost za Iran.“ Nevruza 

Iranski lider naglasio je ukidanje sankcija, napisao je Reuters i izdvojio dio govora:

„Amerikanci moraju ukinuti sve sankcije. Mi ćemo to provjeriti, i ako sankcije zaista budu ukinute, vratit ćemo se svojim obavezama.“ Nevruza 

Novinska agencija AFP posebnu pažnju je također posvetila dijelu o ukidanju sankcija i napisala:

„Govoreći o nuklearnom sporazumu, ajatullah Hamenei je kazao da je politika Irana prema njemu i njegovim potpisnicama jasna. To zahtijeva da Amerikanci ukinu sankcije, što ćemo mi provjeriti, ako zaista budu ukinute, vratit ćemo se svojim obavezama.“ Nevruza 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.