Godišnjica smrti Slobodana Miloševića - Balkan Times

Godišnjica smrti Slobodana Miloševića

Danas se navršava 15 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala. U Hagu mu je suđeno za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Godišnjica smrti Slobodana Miloševića – Haški proces, prekidan je više puta zbog Miloševićevog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je 11. marta 2006., njegovom smrću u 64. godini.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio gimnaziju i maturirao 1960. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1964. godine.

Njegov uspon ka vlasti počeo je 28. juna 1989. godine posle govora na Kosovu, u Gazimestanu, povodom obilježavanja 600 godina Kosovske bitke, na kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji, poslije Drugog svjetskog rata, decembra 1990, izabran je za predsjednika Republike Srbije.

Iste godine, na osnivačkom kongresu SPS-a, izabran je za prvog predsjednika te stranke nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, a na čelu stranke je bio do smrti.

Na prijevremenim izborima, decembra 1992. godine, ponovo je izabran za predsjednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i po funkciji član Vrhovnog savjeta odbrane SRJ.

Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su bila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu (SAD), u novembru 1995. godine. Tada je u ime delegacije parafirao Sporazum o miru u BiH, poznat i kao Dejtonski sporazum, koji je, zatim, potpisan decembra 1995. godine u Parizu.

Desetogodišnja vladavina Miloševića završena je krajem 2000. pobjedom udružene Demokratske opozicije Srbije na izborima za predsjednika SRJ.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine optužnicu protiv Miloševića, koja je objavljena dva mjeseca nakon što je NATO počeo da bombarduje SRJ.

Bila je to u historiji prva optužba Međunarodnog suda protiv aktivnog šefa jedne države za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Uhapšen je 31. marta 2001. godine, a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine.

Njegovo tijelo dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana je bilo izloženo u Muzeju “25. maj” u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju. Pokopan je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, gdje će danas, prema najavi srbijanskih medija, biti obilježena godišnjica smrti.

Slobodana Miloševića

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.