General Kasim Sulejmani – nesalomljivi duh otpora -  je rođen u

General Kasim Sulejmani – nesalomljivi duh otpora

Dana 3. januara 2020. godine u američkom napadu dronom u blizini aerodroma u Bagdadu ubijen je general Kasim Sulejmani. Ovaj strateg, stub otpora protiv imperijalizma i cionističkog terorizma na Bliskom istoku, svojom herojskom smrću ostvario je najveću pobjedu jer je svojom borbom uspio da inspiriše nove generacije boraca za slobodu koje dolaze.

Ko je bio general Kasim Sulejmani?

General Kasim Sulejmani – nesalomljivi duh otpora –  je rođen u selu Rabord 1957. godine, u planinama provincije Kerman, regiona na jugoistoku Irana, nedaleko od granice sa Afganistanom i Pakistanom. U Kermanu je plemenska politika tradicionalno imala daleko veći utjecaj od bilo kojeg edikta centralne vlade 500 km daleko od Teherana.

Zbog pogrešne zemljišne reforme koju je šah uveo kao dio “Bijele revolucije”, Sulejmanijev otac, farmer, dugovao je vladi oko 9.000 rijala. Ovaj dug koji je tada iznosio svega stotinjak dolara, doveo je Sulejmanijevu porodicu na rub propasti. Kako bi pomogao u otplati duga, Sulejmani je napustio školu sa 13 godina. U kratkim memoarima, Sulejmani je pisao o odlasku od kuće sa mladim rođakom po imenu Ahmad Sulejmani, koji je bio u sličnoj situaciji. Zajedno su otišli u Kerman kako bi našli posao i tako pomagali svoje na selu. S obzirom na to da su bili jako mladi i slabašne tjelesne građe, imali su poteškoća oko pronalaska posla. Međutim, na kraju su pronašli posao na gradilištu. Nakon 8 mjeseci rada uspjeli su sakupiti dovoljno novca za otplatu duga.

Kasnije je do izbijanja Revolucije Sulejmani radio u vodovodu kao tehničar.

Generala Sulejmanija i druge vođe njegove generacije oblikovao je brutalni rat između Irana i Iraka 1980-ih, sukob koji je bio toliko okrutan, sa rovovskim ratom i hemijskim oružjem, da su ga neki upoređivali sa Prvim svjetskim ratom. Gotovo milion ljudi poginuo na obje strane, a general Sulejmani je veći dio tog rata proveo na linijama fronta.

Mladi Kasim Sulejmani u toku rata sa Irakom

“Za Kasima Sulejmanija, Iransko-irački rat se nikada nije završio”, rekao je jednom u intervjuu Ryan C Crocker, bivši američki ambasador u Iraku. Sulejmanijev životni put je ukorijenjen u Islamskoj revoluciji 1979. godine, koja je zbacila šaha i pretvorila Iran u islamsku državu koja baštini revolucionarni islam koji se opire svakom obliku tlačenja i eksploatisanja. Prije tog trenutka, mladi Sulejmani je pokazivao malo, ako uopće, zanimanja za politiku.

Sulejmani je čitavo vrijeme rata služio na gotovo svim dijelovima fronta, od ponovnog zauzimanja Bostona u decembru 1981. do invazije na Irački Kurdistan 1987., tokom koje su Sadamove snage napale njegovu jedinicu hemijskim oružjem, do vrhunske ekspedicije na poluostrvo Al-Faw u aprilu 1988. čiji je neuspjeh pomogao da se ubrza prekid vatre kojim je okončan rat.

Stekao je reputaciju čovjeka koji se dobro brine o ljudima koji su pod njegovom komandom. Stekao je naviku da se vraća iz misija s kozama i drugim namirnicama kako bi nahranio svoje ljude, što mu je priskrbilo nadimak “Kozji lopov”.

Iransko-irački rat bio je jedan od najvećih i najdužih konvencionalnih međudržavnih ratova od završetka Korejskog rata 1953. Pored ogromnog broja žrtava, ekonomski trošak je bio preko triliona dolara. To je ujedno bio i jedini rat u moderno doba u kojem je korišteno hemijsko oružje  zajedno sa balističkim projektilima za napad na gradove. To je bila najveća upotreba oružja za masovno uništenje od bacanja bombe na Hirošimu i Nagasaki u Japanu 1945. godine.

Iransko-irački rat je iransku vladu i vojne zvaničnike naučio mnoge lekcije, a najvažnija od njih je bila ta da je u to vrijeme mlada Islamska republika okružena neprijateljima koji rade direktno pod naredbom Zapada, najviše SAD. Zbog toga, osnovane su snage Kuds, koje bi imale zadatak da čuvaju Revoluciju i da štite Iran djelujući u regionu Bliskog istoka.

Za glavnog komandanta odabran je Kasim Sulejmani.

Odabir Sulejmanija za šefa snaga Kuds u sklopu Iranske revolucionarne garde, koji se poklopio s usponom talibana u Afganistanu, nije bio slučajan. Sulejmani je izabran jer je, kao rodom iz planinskog sela u Kermanu, dobro poznavao političke mehanizme u plemenskim društvima uopšte, a posebno u Afganistanu. Bio je prikladan izbor i zbog svog iskustva tokom građanskog rata u kurdskim regijama Irana, budući da se očekivalo da će djelovati u talibanskom Afganistanu, zemlji koja je bila uključena u građanski rat. Povrh toga, Sulejmani je imao izuzetan dosije iz vremena rata s Irakom i njegove uspješne borbe protiv narko kartela u blizini granice između Irana i Afganistana od 1988. pa sve do njegovog imenovanja za šefa snaga Kuds.

Sulejmani se odlično snašao u zadatku uspostavljanja ili jačanja kontakata sa šiitskim milicijama i političkim strankama širom regiona. Stvorio je i savez između Irana i Sirije. Hafez Assad je bio jedini arapski lider koji je podržavao Teheran.

Pretvorio je snage Kuds u organizaciju izvanrednog dometa; podijelio je organizaciju u odjele prema zemljama u kojima su djelovale. Svaki odjel je imao komandanta koji je odgovarao Sulejmaniju. Osnovao je pet grana fokusiranih na obavještajne službe, finansije, politiku, sabotažu i specijalne operacije.

Američkom invazijom na Irak 2003. godine, pao je zločinački režim Sadama Huseina. General Sulejmani je budno pratio događaje u Iraku i gradio mostove Otpora koji su kasnije, kada je ISIL izbio na svjetsku pozornicu, donijeli velike pobjede i zaštitu iračkom narodu.

Kada je 2011. godine izbio rat u Siriji, Iran je stao u odbranu sirijskog naroda i vlade Bašara al Assada. General Sulejmani je zaslužan za jačanje Sirijske arapske vojske i za mnoge pobjede koje je kasnije izvojevala.

General Sulejmani sa sirijskim predsjednikom Assadom

Palestina ga svakako nikad neće zaboraviti jer je general Sulejmani kao iskreni i odani sljedbenik Revolucije i islamske borbe protiv nasilnika uvijek držao palestinski cilj i borbu za slobodu na svom srcu, a u ruci mapu palestinskih teritorija sa svim mogućim strategijama i načinima borbe protiv cionista.

Dana 3. januara 2020., SAD su pokrenule napad dronom u kojem je 62-godišnji general Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu. U napadu je također ubijen Abu Mahdi al Muhandis, koji je bio zamjenik komandanta Fronta narodne mobilizacije, iračke grupe sa sjedištem u Iranu, osnovane za borbu protiv ISIL-a.

General Sulejmani sa Abu Mahdijem Muhandisom

Za Irance je general Kasim Sulejmani naširoko predstavljao figuru nacionalnog otpora koji se već četiri decenije hvatao u koštac sa pritiskom i sankcijama SAD-a. Postao je najprepoznatljiviji komandant Irana na bojnom polju, ignorišući pozive da uđe u politiku. Decenijama, probijajući se kroz moćnu iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), Kasim Sulejmani je stekao reputaciju briljantnog taktičara i pobožnog sljedbenika Islamske revolucije. Poznat po inspirativnim borcima i velikim pobjedama, bio je čovjek koji je postao jedan od najutjecajnijih moćnih posrednika u regiji. Bio je moćan neprijatelj kurdskih separatista, Talibana, Islamske države (IS) i konačno Sjedinjenih Država i Izraela.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.