Francuski sindikati na protestima zahtijevaju povećanje plata - Balkan Times

Francuski sindikati na protestima zahtijevaju povećanje plata

Francuski sindikati održali su mirne proteste radi povećanja plata i socijalnih davanja, jer cijene energenata i hrane rastu, a vlada nastavlja program reformi koji je prekinut zbog pandemije koronavirusa.

Francuski sindikati na protestima zahtijevaju povećanje plata – Francuski sindikati održali su mirne proteste radi povećanja plata i socijalnih davanja, jer cijene energenata i hrane rastu, a vlada nastavlja program reformi koji je prekinut zbog pandemije koronavirusa.

Hiljade ljudi marširalo je u gradovima širom Francuske, upozoravajući predsjednika Emmanuela Macrona da ne pokreće reformsku akciju koja je zaustavljena tokom pandemije i pozivajući ga da ne smanjuje penziono osiguranje.

“Važno je pokazati da ljutnja i društveni problemi i dalje postoje, više nego ikada, dok nastavljamo društvenu akciju”, rekao je Reutersu generalni sekretar sindikata CGT-a Philippe Martinez na maršu u Parizu.

Rekao je da njegov sindikat maršira za veće plate, jer radnici na prvoj liniji i dalje imaju iste plate kao i prije krize COVID-a, dok cijene vrtoglavu rastu.

Vođa sindikata Force Ouvriere Yves Veyrier rekao je Reutersu da je povećanje minimalne plate od 2,2 posto ovog mjeseca samo nadoknadilo prošlu inflaciju, te je pozvao udruženja poslodavaca da započnu pregovore o većim platama.

Ministri su u utorak u parlamentu branili politiku centrističke vlade, rekavši da su plate tokom pandemije koronavirusa najveći program podrške radnicima u Francuskoj viđen u posljednjih nekoliko decenija.

“Niko nije zaštitio Francuze više nego mi proteklih mjeseci”, poručila je ministrica rada Elizabeth Borne.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.