Francuska kao poprište dva svjetonazora - Balkan Times

Francuska kao poprište dva svjetonazora

Francuska kao poprište dva svjetonazora – Za profesora na sarajevskom univerzitetu Esada Durakovića riječ je o sukobu dva svjetonazora i podsjetio je da terorizam najviše šteti samim muslimanima.

Esada Duraković

“Francuska je, nažalost, već duže vrijeme poprište sukoba dva svjetonazora. Njoj svjedočimo već neko vrijeme, čini se posebno od slučaja Charlie Hebdo, ekstremističkih ili terorističkih napada između muslimana i nemuslimana Francuza. Nijedan teroristički akt ne odobravam, naprotiv. Često sam pisao i govorio o tome da je terorizam – od IDIL-a u Siriji do napada u Parizu – najveći, užasan udarac na sam islam, da je to zabadanje noža u srce upravo islamu. To je nedvojbeno”, rekao je za naš portal.

Macrona je ocijenio kao političara koji ispoljava islamofobiju i poručio da ne bi smio zločine pojedinaca poistovjećivati sa zajednicom i religijom.

“No, mudar političar, političar vizionar kakav bi trebao biti i predsjednik Macron, morao bi znati da teroristički akti imaju svoje uzroke, motive. Gospodin Macron već neko vrijeme ispoljava islamofobiju, jer užasan zločin nekog čovjeka, pa ni grupe ljudi, ne možete poistovjetiti s cijelom religijom, s više od milijardu ljudi. To je pogrešno i kontraproduktivno”, upozorio je.

Aveti prošlosti

Duraković smatra da je Zapad svojim djelovanjem doprinio onome što se zove muslimanski terorizam.

“Macron bi morao imati u vidu da su Zapadne vojne alijanse i koalicije porodile tzv. muslimanski terorizam na Zapadu. Njegova zemlja Francuska držala je u strašnom ropstvu muslimanski Alžir i vršila je pokolje u njemu i u nekim drugim afričkim zemljama. Ona je gotovo nedavno dala ključni doprinos uništenju prosperitetne i neagresivne Libije, na Srednjem istoku je važna njena uloga u stvaranju meteža i destrukcije”, obrazložio je.

Prethodno navedeno djelovanje Francuske u prošlosti je označio kao državni terorizam.

“On traje dugo i u kontinuitetu u muslimanskom svijetu pa se i Macronove izjave uklapaju u danas aktuelnu zapadnu islamofobiju. To je ono što proizvodi pojedinačne ili grupne terorističke akte, a da bi se oni osujetili, politika Macronove zemlje treba da se mijenja u odnosu prema muslimanima, i to njegovanjem prijateljskih odnosa, a ne razaranjem čitavih muslimanskih zemalja i društava”, sugerisao je.

Odnosi između Francuske i islamskog svijeta su napeti i to nije prvi put. Kulminacija se desila nakon obezglavljivanja nastavnika u Parizu. Dobri poznavatelji islama i Francuske su za naš portal govorili o uzrocima, manifestacijama i posljedicama ovakvog odnosa.Prije tri godine sredovječni bankar Emmanuel Macron je kao tada novoizabrani predsjednik Francuske predstavljan kao nada svoje zemlje i ostatka svijeta.

Mnogima, a posebno useljenicima u Francuskoj je laknulo što je ovaj političar liberalnog svjetonazora u predsjedničkoj utrci pobijedio radikalnu desničarku Marine le Pen.

Nedugo poslije Macron je domaćoj i svjetskoj javnosti priredio hladan tuš. Njegovom ekonomskom politikom je nezadovoljan veliki broj Francuza, a njegovom politikom prema muslimanima su nezadovoljni oni sami. Smatraju da je diskriminirajuća i isključiva po njih.

 

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.