Finska želi u NATO - Balkan Times

Finska želi u NATO

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se njegova zemlja, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1.300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to "bez odgode", javlja BBC.

Finska želi u NATO – Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se njegova zemlja, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1.300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to “bez odgode”, javlja BBC.

Očekuje se da će i susjedna Švedska u narednim danima donijeti odluku o pristupanju odbrambenom savezu.Finska bi trebala podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, rekli su finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi u četvrtak.

– Finska mora bez odlaganja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u – rekli su Niinisto i Marin.

Ovo je velika promjena politike koju je prije svega izazvala ruska invazija na Ukrajinu.Finska, koja dijeli granicu od 1.300 kilometara i tešku prošlost s Rusijom, dosad je birala da ostane van alijanse.

Ostalo je još nekoliko koraka prije nego što proces pridruživanja počne, ali ova zemlja ima široku podršku drugih članica NATO-a.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je vojnu podršku Finskoj i Švedskoj tokom posjete u srijedu.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.