EU traži oslobađanje ‘proizvoljno’ uhapšenih demonstranata na Kubi - Balkan Times

EU traži oslobađanje ‘proizvoljno’ uhapšenih demonstranata na Kubi

Veoma smo zabrinuti zbog gušenja protesta i hapšenja sudionika i novinara nakon protesta održanih 11. jula na Kubi, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

EU traži oslobađanje ‘proizvoljno’ uhapšenih demonstranata na Kubi – Evropska unija je u četvrtak zatražila od Kube da oslobodi “proizvoljno” uhapšene sudionike nezapamćenih protesta protiv vlade održanih početkom mjeseca.

“Veoma smo zabrinuti zbog gušenja protesta i hapšenja sudionika i novinara nakon protesta održanih 11. jula širom zemlje”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi koju je podržalo 27 zemalja članica, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Pozivamo (kubansku vladu) da oslobodi sve proizvoljno uhapšene demonstrante, da posluša glas svojih građana i počne sveobuhvatan dijalog o njihovim pritužbama”, dodao je.

Najveći protesti od 1959.
Hiljade Kubanaca su 11. i 12. jula izašle na ulice uz povike “Sloboda”, “Dolje diktatura” i “Gladni smo”, na najvećim protestima od revolucije kojom je Fidel Castro došao na vlast 1959.

Stotine ljudi su uhapšene, a mnogi su optuženi za nasilje, remećenje javnog reda, vandalizam i širenje epidemije korona virusa zbog toga što nisu nosili masku.

Nezavisni promatrači i aktivisti objavili su popise uhapšenih na kojima je barem 600 imena. Šezdesetak Kubanaca se zasad kazneno goni zbog sudjelovanja na protestima, rekao je u subotu visoki dužnosnik.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.