Erdogan opet napada predsjednika Francuske: Macron je slučaj za provje

Erdogan opet napada predsjednika Francuske: Macron je slučaj za provjeravanje

Erdogan opet napada predsjednika Francuske: Macron je slučaj za provjeravanje – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je stanovništvo ove zemlje na bojkot francuske robe usljed prepirke s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njegovog oštrog stava prema radikalnom islamu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan drugi put je oštro kritikovao francuskog predsjednika zbog tretmana muslimana riječima da je Emmanuel Macron “izgubio put”.Erdogan je jučer rekao da Makron ima problem sa muslimanima i da mu je potreban mentalni tretman, nakon čega je Pariz opozvao svog ambasadora iz Ankare.

“Osoba zadužena za Francusku izgubila je svoj put. Po cijele dane govori o Erdoganu. Prvo pogledajte sebe i kuda idete. Jučer sam rekao u Kaiseriju, on je slučaj za provjeravanje”, rekao je Erdogan u govoru u istočnoj provinciji Malatija.

Francuski lider je ovog mjeseca objavio rat “islamističkom separatizmu”, za koji vjeruje da preuzima neke muslimanske zajednice u Francuskoj.

Francusku je od tada uzdrmalo jezivo ubistva nastavnika historije u Parizu kome je islamista odsjekao glavnu nožem usred bijela dana zbog karikatura poslanika Muhameda.

Članice NATO-a, Turska i Francuska, spore se oko velikog broja pitanja, uključujući Siriju i Libiju, pomorsku jurisdikciju u istočnom Sredozemlju i sukob u Nagorno-Karabahu.

Iz Macronovog kabineta juče je saopćeno je da je Francuska okupila svoje evropske partnere, koji dijele francuski zahtjev da Turska zaustavi “opasne avanture” na Mediteranu i u regionu.

U saopćenju se navodi da Erdogan ima na raspolaganju dva mjeseca da odgovori ili se suoči sa mjerama, ukazujući da turski lider nije uputio poruku saučešća nakon ubistva nastavnika historije u Parizu.

U televizijskom govoru, Erdogan je pozvao svjetske lidere da zaštite muslimane “ako u Francuskoj bude postojalo njihovo ugnjetavanje” te da zaustave kampanju mržnje iz te države.

“Nikada ne pripisujte zasluge robi s francuskom etiketom, nemojte je kupovati”, rekao je tom prilikom Erdogan.

Turski predsjednik je oštro kritikovao svog francuskog kolegu Macrona zbog njegovog zavjeta da će braniti sekularne vrijednosti u državi.

Ovakva prepirka je nastupila nakon nedavnog terorističkog ubistva francuskog nastavnika Samuela Patyja jer je učenicima prikazivao kontroverzne karikature poslanika Muhammeda a.s. kao dio diskusije o slobodi govora, piše BBC.

Dvije sedmice prije napada, Macron je opisao islam kao “religiju u krizi” i najavio nove mjere onoga što je nazvao “islamističkim separatizmom”.

“Francuska se neće odreći naših crtanih filmova”, rekao je Macron ranije ove sedmice.

U Francuskoj živi većinsko muslimansko stanovništvo kada je riječ o zapadnoj Evropi, a neki optužuju vlast u toj zemlji da ih koriste za promociju sekularizma.

Erdoganov poziv na bojkot francuske robe uslijedio je također i nakon višemjesečnih porasta tenzija između Francuska i Turske.

Naime, iako su obje države članice NATO-a, one podržavaju različite strane u trenutnom sukobu između Armenije i Azebejdžana oko sporne regije Nagorno-Karabah, kao i u libijskom građanskom ratu.

Macron se također sukobio s Erdoganom zbog turskog istraživanja nafte i plina u vodama istočnog Mediterana. Francuska je u augustu na tom području rasporedila brodove i avione usred navedenih tenzija.

 

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.